Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Atomprojekt St.Petersburg a EGP INVEST posoudily možnosti rozšíření spolupráce a aktuální problémy energetiky

Atomprojekt St.Petersburg a EGP INVEST posoudily možnosti rozšíření spolupráce a aktuální problémy energetiky

Pracovní seminář na téma jaderná a tradiční energetika se uskutečnil na konci října v pražském sídle společnosti EGP INVEST. Setkání se zúčastnili představitelé projektové společnosti ATOMPROJEKT St.Petersburg (je součástí státní korporace ROSATOM) a vedení firmy EGP INVEST.

Seminář byl věnován tradičním otázkám jaderné energetiky a také spolupráci mezi ruskou a českou projektovou firmou. Experti společnosti EGP INVEST informovali o svých zkušenostech z projektování výstavby 3. a 4. bloku JE Mochovce a o dopracování dokumentace v minulosti zpracované ruskými projektanty. Účastníci semináře věnovali značnou pozornost možnostem spolupráce v oblasti ukládání a přepracování odpadů, společnému projektování skladů a úložišť na vyhořelé jaderné palivo. Jedním z témat pracovní schůzky bylo posouzení možností projektování nových jaderných elektráren na území Evropské unie, zemí se zákonodárstvím EU a technických norem v dané oblasti. Účastníci semináře se také dotkli tématu rekonstrukce tepláren a projektování malých vodních elektráren. „Tříletá společná zkušenost práce na projektu výzkumného reaktoru MBIR podle slov ředitele P.Sláčaly ukázala, kolik mají obě společnosti společného. „Tyto zkušenosti a potenciál můžeme využít při práci nejen v Rusku a v České republice, ale i ve třetích zemích, ve Finsku nebo v Maďarsku, ale také ke vzájemné motivaci a inspiraci," prohlásil ředitel.

"Společné semináře společnosti EGP INVEST a ATOMPROJEKT St.Petersburg jsou přínosem pro obě inženýrské společnosti. Dochází k výměně informací zejména v oblasti jaderné energetiky, a to jak v přípravě a realizaci nových zdrojů, tak i v předávání zkušeností z rekonstrukcí již provozovaných jaderných elektráren. Dalším společným zájmem je vyřazování jaderných elektráren a zejména nakládání s radioaktivními odpady. I dnes se v některých případech dají využít rozsáhlé zkušenosti ruských kolegů. Vedení společnosti EGP INVEST a ATOMPROJEKT St.Petersburg se dohodlo na pokračování společných seminářů s cílem budoucího vzájemného komerčního využití těchto zkušeností," řekl k významu semináře výkonný ředitel pro obchod J.Holub. Za společnost ATOMPROJEKT St.Petersburg se semináře zúčastnili výkonný ředitel S.A. Petrov, šéf oddělení mezinárodní spolupráce A.V. Chovanov, šéf oddělení chemických technologií N.A. Prochorov a hlavní expert oddělení mezinárodní spolupráce I.L. Rybalčenko. Hostitelskou společnost zastupovali jednatelé společnosti EGP INVEST P.Sláčala, J.Benešík, J.Holub a také ředitel divize strojní a jaderné technologie F.Fiedler.

Akciová společnost ATOMPROJEKT St.Petersburg je přední projektová firma státní korporace ROSATOM. Jejími hlavními projekty v současné době jsou: Leningradská JE- 2, Bělojarská JE v Rusku, Běloruská JE v Bělorusku, JE Tian-wan v Číně, JE Hanhikivi-1 ve Finsku, závod na výrobu paliva MOX, Výzkumně demonstrační centrum na přepracování vyhořelého jaderného paliva, projekt PRORYV.

Projektová a inženýrská společnost EGP INVEST, spol. s r.o. poskytuje služby v oblasti projektování, investiční výstavby, rekonstrukce, modernizaci a inovací stavebních objektů již od roku 1960. Společnost se specializuje na oblast jaderné energetiky, klasické energetiky a energetické projekty na základě obnovitelných zdrojů. Pro ruskou státní korporaci pro jadernou energii společnost vypracovala projekt strojního sálu výzkumného jaderného zařízení na báze rychlých neutronů MBIR, jehož uvedení do provozu je plánováno na roku 2019 v Dimitrovgradě v Uljanovské oblasti.

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...