Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Hlavní institut VNIPIET a EGP INVEST podepsaly dohodu o spolupráci

Hlavní institut VNIPIET a EGP INVEST podepsaly dohodu o spolupráci

Publikováno: 10.4.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Zkušenosti české společnosti EGP INVEST z Uherského Brodu, získané během prací spojených s projektováním strojovny víceúčelového výzkumného reaktoru MBIR, přinesly první plody.

Klíčová slova: EGP, reaktor MBIR, jaderné palivo, radioaktivní odpad

Společnost EGP INVEST a Hlavní institut VNIPIET uzavřely dohodu o spolupráci při řešení problémů v oblasti zacházení s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem, jejich transportem, skladováním a uložením.

Máme bohaté zkušenosti se spoluprací s českými kolegy ze společnosti EGP Invest: vypracovali jsme společně s petrohradskými odborníky projekt strojovny pro výzkumný reaktor MBIR,“ říká projektový ředitel akciové společnosti Hlavní institut VNIPIET pro projektování Alexandr Kuzin a dodává: „Úspěšně provedená práce nám umožňuje uvažovat o možnostech rozšíření spolupráce v oblasti projektování objektů v tak odpovědné a potřebné oblasti jakou je zacházení s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem.“

"Naše kooperace se společnostmi, které jsou součástí ruské státní korporace ROSATOM, začala při projektování strojovny pro výzkumný reaktor MBIR. Tuto zakázku získalo rusko-české konsorcium společností TASMO, ARPO a EGPI právě od Rosatomu, zastoupeného Hlavním institutem VNIPIET,“ zdůraznil generální ředitel EGP INVEST Petr Sláčala. „Díky realizaci tohoto projektu jsme získali potřebné reference pro rozšíření naší spolupráce s partnery z korporace ROSATOM. V rámci nové dohody o spolupráci s Hlavním institutem VNIPIET zahájíme naši společnou činnost vzájemnou výměnou expertních zkušeností v oblasti zacházení s vyhořelým jaderným palivem a ukončením provozu jaderných elektráren.“

Dohoda mezi Hlavním institutem VNIPIET a společností EGP INVEST byla podepsána během vědecko-praktického semináře o problémech zacházení s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem, a také o definitivní izolaci radioaktivních odpadů.

V rámci semináře účastníci obou stran – české i ruské – posuzovali nejnovějších vývojové trendy v této oblasti. Jedním z hlavních témat bylo posuzování projektu výstavby úložiště radioaktivního odpadu v Sosnovém Boru. Čeští experti vyjádřili názor, že technologie podzemní izolace radioaktivních odpadů je skutečně spolehlivým řešením za předpokladu, že se využijí taková konstrukční řešení, která vyhoví veškerým bezpečnostním požadavkům.

Kromě toho navštívila česká delegace filiálku FGUP Ros RAO v Sosnovém Boru, kde je dočasné úložiště radioaktivního odpadu a stavbu jaderné elektrárny Leningradská AES-2. 

O společnosti Hlavní institut VNIPIET

Východoevropský hlavní vědeckovýzkumný a projektový institut energetických technologií (akciová společnostHlavní institut VNIPIET) je multi-profilová organizace Státní korporace Rosatom, jejíž historie se začala psát 21. října 1933.

Základní profily činnosti:

projektování průmyslových objektů;
komplexní inženýring;
vědecké výzkumy;
vývoj technologií;
konstrukce nestandardních zařízení a výroba pilotních i sériových zakázek výrobků a přístrojů v oblasti využití jaderné energie; jaderné a radiační bezpečnosti a v dalších inovačních sférách výrobní činnosti; vědecké výzkumy a vývoj v oblasti přírodních a technických věd.

V roce 2011 bylVNIPIET vybrán jako generální projektový garant federálního projektu Průlom. V institutu se provádějí vývojové práce pro výstavbu jaderné elektrárny s inovačním výzkumně-průmyslovým blokem s reaktorovým zařízením na bázi rychlých elektronů s chladícím médiem – směsí olova a bismutu o elektrickém výkonu 100 MW (SVBR-100) a pro projekt víceúčelového výzkumného jaderného zařízení, jehož součástí je rychlý výzkumný reaktor se sodíkovým chlazením (MBIR).

O společnosti EGP INVEST

Společnost EGP INVEST, spol. s r.o. se zabývá projektováním a kromě toho nabízí služby v oblasti výstavby, rekonstrukce, modernizace a inovace staveb. Specializuje se zejména na jaderné a klasické elektrárny a také na objekty produkce energie z obnovitelných zdrojů. Své služby nabízí společnost i v dalších oblastech (například v petrochemickém průmyslu, průmyslové a obytné výstavbě). Společnost byla založena v roce 1991 a její byznys i výrobní plány byly vytvořeny na základě zkušeností projektového centra, které bylo vytvořeno v Uherském Brodě již v roce 1960. V roce 2009 se společnost stala dceřinou společností Ústavu jaderných výzkumů v Řeži (ÚJV Řež, a.s.). V současné době pro ni pracuje 110 stálých zaměstnanců, jejichž průměrný věk je 42 let.

V listopadu 2013 společnost EGP Invest úspěšně realizovala kontrakt na projektování strojovny s turbínou o výkonu 60 MW reaktoru MBIR, který bude po uvedení do provozu nejvýkonnějším výzkumným reaktorem na světě. Dokumentace byla předána Hlavnímu institutu VNIPIET. Společnost EGP Invest realizovala tento projekt v konsorcius ruskou společností TASMO a českou firmouARPO.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...