Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Výzkumný ústav Rosatomu jako druhý ve světě získal status mezinárodního výzkumného centra pod záštitou MAAE

Výzkumný ústav Rosatomu jako druhý ve světě získal status mezinárodního výzkumného centra pod záštitou MAAE

Publikováno: 30.9.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Jaderné palivo

26. září 2016 byl v rámci 60. Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podepsán dokument o přiznání statutu Mezinárodního centra výzkumu na základě výzkumných reaktorů (ICERR) ruskému výzkumnému ústavu NIIAR. Tento status mají nyní jen dva ústavy na světě.

Klíčová slova: MAAE, MBIR, NIIAR

Výzkumný ústav NIIAR se zabývá výzkumem jaderných reaktorů a v současnosti zde probíhá výstavba reaktoru MBIR, což bude nejvýkonnější rychlý výzkumný reaktor. Společně s ním vznikne také mezinárodní výzkumné centrum zaměřené na výzkum technologií rychlých reaktorů a aplikace jádra v lékařství a dalších oblastech lidské činnosti. Ústav leží v ruském městě Dimitrovgrad a patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

V červenci tohoto roku proběhl v ústavu NIIAR odborný audit, kdy inspekce MAAE hodnotila experimentální možnosti ústavu, organizaci práce se zahraničními zákazníky a infrastrukturu města Dimitrovgrad.

Na základě této mise byl ústavu udělen status ICERR a pod dokument se podepsali: generální ředitel MAAE, Jukija Amano, generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, Sergej Kirijenko a ředitel výzkumného ústavu NIIAR, Aleksander Tuzov.

Oceňujeme otevřenost ruských kolegů během mise a zdůrazňujeme jejich vysokou úroveň motivace a profesionality,“ řekl po dokončení auditu Andrea Borio di Tigliole, ředitel sekce výzkumných reaktorů v MAAE.

V současnosti mají status ICERR jen dva výzkumné ústavy na světě: francouzský ústav Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA) a NIIAR. „Získání tak vysokého statutu potvrzuje to, že náš ústav patří k předním světovým výzkumným centrům. Jsme jednou z nejvýznamnějších vědeckých organizací na evropském území a máme velmi široký rozsah výzkumných prací. Věřím, že získání statutu mezinárodního výzkumného centra rozšíří naše možnosti spolupráce se zahraničními partnery,“ sdělil Aleksandr Tuzov.

Na reaktoru MBIR se podílejí také české firmy. V roce 2013 předala společnost EGP Invest, s. r. o., projekt strojovny pro tento reaktor podle kontraktu v hodnotě 65 milionů korun. Spolupráce mezi EGP Invest a projekčním ústavem Atomprojekt byla o rok později dále rozšířena o oblast radioaktivních odpadů. ¨

Navázání přímé spolupráce s ruským jaderným průmyslem v rámci projektu MBIR vnímáme jako jedinečnou možnost pro další rozvoj naší firmy. Je to zcela zásadní referenční kontrakt, jehož úspěšná realizace nám umožní vstup na nové zahraniční trhy,“ říká František Fiedler, ředitel Divize strojní a jaderné technologie EGP INVEST.

Pro informaci:

Mezinárodní agentura pro atomovou energii /MAAE/ je nezávislou mezivládní organizací v systému OSN pro vědu a technologii v oblasti mírového využívání jaderné energie v souladu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní. V současné době má 144 členů. Česká republika je členem MAAE od r. 1993. Bývalé Československo bylo členem MAAE od jejího založení v roce 1957. Aktivně se podílelo na jejím vytváření a československý diplomat Pavel Winkler byl prvním předsedou Rady guvernérů MAAE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (75x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...