Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom postaví první bolivijské centrum pro jaderný výzkum a technologie

Rosatom postaví první bolivijské centrum pro jaderný výzkum a technologie

Publikováno: 8.3.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné, Technologie, materiály

6. března 2016 podepsala bolivijská vláda s Ruskem mezinárodní dohodu o spolupráci v oblasti mírového využívání jaderné energie pro mírové účely a o spolupráci při výstavbě Centra jaderných výzkumů a technologií (Centro de Investigación y Desarrollo en Tecnología Nuclear).

Klíčová slova: Rosatom, jaderná energie

Za bolivijskou stranu se pod dohodu podepsal ministr energetiky Luis Alberto Sanchez a z ruské strany byla dohoda podepsána Sergejem Kirijenkem, generálním ředitelem korporace pro atomovou energii Rosatom. Slavnostní ceremonie proběhla za přítomnosti bolivijského prezidenta Evo Moralese.

Díky novému centru začne Bolívie zavádět do praxe jaderné technologie a jejich aplikace do lékařství, geologie, zemědělství a jiných oblastí lidské činnosti. Půjde především o výrobu radioizotopů pro diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění, což zpřístupní bolivijskému obyvatelstvu jadernou medicínu. Ozařování bude dále používáno pro ošetřování potravinářských a zemědělských produktů a pro jejich ochranu před škůdci a bakteriemi s cílem prodloužení jejich skladování a zvýšení vývozu zemědělské produkce.

Centrum bude vybaveno nejmodernějšími výzkumnými přístroji a budou zde prováděny práce v rámci jaderných výzkumných programů bolivijské vlády, což bude podporovat růst kvality vzdělávání a vědy v této zemi.

Projekt vybudování Centra jaderných výzkumů a technologií je unikátní v kontextu podobných zařízení ve světě. Lokalita El Alto, zvolená bolivijskou vládou, se nachází v nadmořské výšce 4100 metrů a půjde tak o nejvýše položené jaderné zařízení na světě.

Podle slov Sergeje Kirijenka představuje výstavba centra unikátní příležitost pro Bolívii, aby mohla zavádět do praxe současné poznatky z jaderného výzkumu, rozvíjet jaderné technologie i jadernou medicínu. V současnosti je Rosatom jedinou společností, která zákazníkům nabízí komplexní přístup: kromě vybudování centra a výstavby výzkumného jaderného reaktoru zajistí Rosatom pro své bolivijské partnery také výchovu a školení odborníků, vybavení laboratoří a zorganizuje dodávky jaderného paliva. Nové centrum bude nejmodernějším zařízením v Latinské Americe a bude mít to nejkvalitnější vybavení. Účelem centra nebude jen výzkum, ale také léčba vážných chorob, což se pozitivně promítne do zdravotního stavu bolivijského obyvatelstva.

Nyní podepsaná mezivládní dohoda navazuje na dohody uzavřené mezi bolivijským prezidentem Evo Moralesem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem během Třetího summitu fóra Gas Exporting Countries Forum, který se konal 23. listopadu 2015 v Teheráně. Cílem dohod je výstavba Centra jaderných výzkumů a technologií, jehož součástí budou ozařovací gama komory, výzkumný reaktor bazénového typu chlazený i moderovaný vodou o tepelném výkonu 200 kW a také cyklotron, inženýrské středisko a komplex dalších laboratoří.

Dohody formují právní základ vzájemné spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti jaderné energetiky v širokém spektru oblastí: pomoc při vytváření a zlepšování jaderné infrastruktury, projektování a budování výzkumných reaktorů, průzkum bolivijských uranových ložisek a těžba uranu, poskytování služeb v oblasti jaderného palivového cyklu, nakládání s radioaktivními odpady, zajištění jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, výroba radioizotopů a jejich používání v lékařství, průmyslu a zemědělství, vzdělávání, školení a rekvalifikace odborníků pro bolivijský jaderný průmysl a mnoho dalšího.

8. října 2015 bylo mezi Rosatomem a bolivijským ministerstvem energetiky podepsáno memorandum o porozumění při mírovém využívání jaderné energie pro mírové účely.

Velice aktivně působil na trhu s výzkumnými jadernými reaktory již Sovětský svaz, na jehož území vzniklo od druhé poloviny 50. let přes 130 výzkumných a školních jaderných reaktorů. V zahraničí postavili ruští odborníci přes 20 výzkumných reaktorů, včetně reaktoru VVR-S v Řeži (dnes LVR-15). Mnohé z výzkumných reaktorů ruské konstrukce dodnes efektivně plní své úkoly ve vědě a výzkumu, například v Maďarsku, Polsku, Česku, Německu, Bulharsku, Vietnamu, ale i dalších zemích. V současnosti je v Rusku provozováno 52 výzkumných reaktorů, ve Spojených státech kolem 40 reaktorů a ve Francii a v Německu po desíti reaktorech.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

 

Partneři rubriky Technologie, materiály:

   

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...