Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Společnost MSA z Dolního Benešova dodá armatury pro Rosatom

Společnost MSA z Dolního Benešova dodá armatury pro Rosatom

Publikováno: 9.9.2013
Rubrika: Jaderné

V tendru na dodávku pro třetí blok Rostovské jaderné elektrárny, kterou staví ruská Státní korporace pro jadernou energii Rosatom, zvítězila společnost MSA z Dolního Benešova.

Klíčová slova: Rostaom, MSA, armatury

Firma dle podmínek dohody dodá klínová šoupátka A00, termín dodávky je duben 2014.

Společnost MSA, která je součástí skupiny Rimera, plní i další zakázky Rosatomu. Do konce září závod v Dolním Benešově odešle do Smolenské JE tři zpětné klapky А41 a tři klínová šoupátka A000. Zpětné klapky typu А42 byly v červenci odeslány do Kalininské JE. MSA je kromě toho dodavatelem klínových šoupátek také pro Bělojarskou JE, kde se staví reaktor 4. generace na bázi rychlých neutronů BN 800.

MSA plní také objednávky na výrobu šoupátek a náhradních dílů k nim pro Balakovskou JE a první dva bloky Rostovské JE.

Obchodní ředitel MSA Roman Baláž zdůrazňuje, že dodávky pro Rosatom jsou novým impulsem pro konstruktéry a techniky firmy, z hlediska dalšího vývoje a zdokonalování armatur pro jadernou energetiku. „Můžeme jen přivítat spolupráci s takovým zákazníkem, protože nás nutí rozvíjet nové technologie. Výsledkem spolupráce je výrazné rozšíření našich možností, což nám umožňuje být o krok před konkurencí," říká Roman Baláž.

„V Rosatomu produkci závodu v Dolním Benešově dobře znají. Vždycky vyniká kvalitou a nikdy nemá zpoždění," říká výkonný vice-prezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček. „Počítáme s tím, že závod MSA bude dodávat armatury i pro další jaderné elektrárny, které Rosatom staví nejen v Rusku", dodává.

Podle slov Leoše Tomíčka je nové vítězství MSA v tendru na dodávky armatur pro Rosatom důkazem rostoucí spolupráce mezi ruskou státní korporací a českými firmami v jaderné energetice. „Za posledních pět let nakoupil Rosatom v České republice produkci v hodnotě 200 milionů euro," připomíná Leoš Tomíček.

Dále dodává, že rozšíření seznamu dodávek na jaderné objekty, které staví Rosatom v Rusku a dalších zemích, umožní získat českým firmám nezbytné reference pro podporu exportu jejich produkce a ovládnutí perspektivních trhů.

Společnost MSA, a.s. se řadí k předním světovým výrobcům a dodavatelům průmyslových armatur. Hlavní výrobní program společnosti tvoří kulové kohouty, šoupátka, klapky a ventily vyráběné dle norem ČSN, API, ANSI, DIN a GOST a dále speciální armatury určené především pro aplikace v oblasti jaderné energetiky.  Armatury z produkce MSA, a.s. jsou určené pro přepravu a zpracování ropy, přepravu, distribuci a zpracování plynu, jadernou i klasickou energetiku, teplárenství a tepelné sítě a pro vodárenství.

ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě). Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (54x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (50x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (46x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...