Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Objem zahraničních objednávek společnosti ROSATOM dosáhlo 66,5 miliardy dolarů

Objem zahraničních objednávek společnosti ROSATOM dosáhlo 66,5 miliardy dolarů

Publikováno: 15.11.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Objem zahraničních objednávek společnosti Rosatom dosáhl v roce 2012 66,5 miliardy dolarů (v roce 2011 to bylo 50,9 miliardy dolarů). Uvádí se to ve výroční zprávě společnosti Rosatom za rok 2012. Tento objem zahrnuje výstavbu jaderných elektráren v zahraničí (28,9 miliardy dolarů), export produktů obsahujících uran (24,7 miliardy dolarů) a export jaderného paliva spolu s dalšími aktivitami v zahraničí (12,9 miliardy dolarů). Podle výroční zprávy je objem zahraničních objednávek pro rok 2013 plánován ve výši 72 miliard dolarů.

Ve zprávě se dále uvádí, že ve svém strategickém plánu do roku 2030 si společnost Rosatom stanovila za cíl postavit a uvést do provozu více než 30 jaderných elektráren v zahraničí.

V roce 2012 vyrobily jaderné elektrárny v Rusku 177,3 miliardy kW/h elektřiny, což je o 2,7 procenta víc než v roce 2011. Jde o nejvyšší množství za všechny roky provozu jaderných elektráren. Rosatom kromě toho zvýšil v roce 2012  v porovnání s rokem 2011 těžbu uranu o 7 procent, což představuje nárůst o 7,6 tun. Do budoucna plánuje podstatné zvýšení těžby na území Ruské federace.

Jak uvádí zpráva, v roce 2012 Rosatom výrazně zvýšil investice do ochrany životního prostředí a to na úroveň téměř 505 milionů dolarů. Pro srovnání - v roce 2011 představovaly investice do této oblasti 364 milionů dolarů. 

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době má 28 projektů na výstavbu jaderných elektráren, z nichž 19 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (40x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...