Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Portfolio zahraničních zakázek Rosatomu na 10 let dopředu přesahuje 100 miliard dolarů

Portfolio zahraničních zakázek Rosatomu na 10 let dopředu přesahuje 100 miliard dolarů

Publikováno: 15.12.2014
Rubrika: Firemní zpravodajství

Portfolio zahraničních zakázek Rosatomu na 10 následujících let přesahuje 100 miliard dolarů. Novinářům to oznámil šéf Státní korporace Rosatom Sergej Kirijenko.

Pokud budeme brát v úvahu nově podepsané smlouvy, v úterý jsme podepsali kontrakt pro Maďarsko, a včetně dnes uzavřených kontraktů (na výstavbu v Indii), počítáme s tím, že jsme již překročili hranici 100 miliard dolarů zahraničních zakázek v desetiletém portfoliu zajištěných tržeb,“ prohlásil Kirijenko.

Podle slov šéfa Rosatomu byl loňský rok uzavřen na úrovni 74 miliard dolarů. „Práce za pět miliard dolarů v rámci uzavřených kontraktů byly splněny během loňského roku a portfolio se v souvislosti s tím vylepšuje, což je způsobeno zejména díky tomu, že jsme vyplnili kontrakty a získali tyto tržby. Na letošní rok by nám zůstalo 69 miliard dolarů. Proto jsme si vytyčili ambiciózní úkol dostat se na 98 miliard dolarů. Jenomže to bylo ještě před začátkem sankcí a všech ostatních omezení. Po uvalení sankcí jen málokdo věřil, že tento cíl dokážeme splnit. Ale my jsme ho nejen zvládli naplnit, ale ještě jsme jej překročili. K dnešnímu dni máme podepsané smlouvy v hodnotě 100,3 miliard dolarů, zdůraznil S. Kirijenko.

Co se týče počtu bloků, tak pokud bychom sečetli podepsané a garantované kontrakty, jedná se o 27 bloků, které dnes máme v portfoliu,“ dodal Kirijenko. Podle jeho slov průměrná cena jednoho bloku převyšuje 5 miliard dolarů.

Šéf Rosatomu zdůraznil mimo jiné změnu geografického rozmístění budovaných jaderných elektráren. Jestliže byl dříve hlavní objem výstavby plánován v ekonomicky rozvinutých zemí jako USA a evropské státy, z nichž plánovaly rozvoj svých jaderných programů například Německo, Itálie, nebo Francie, v současné době se geografie poněkud změnila a největší zájem projevují rozvojové země.

Největší poptávka po výstavbě jaderných elektráren dnes existuje v jihovýchodní Asii, Číně, Indii, Malajsii, Thajsku, Vietnamu a Indonésii nebo v zemích severní Afriky.

Nedávno jsme uzavřeli smlouvu s Alžírem, jednáme s Egyptem, Jordánskem, Spojenými Arabskými Emiráty a se Saudskou Arábií,“ poznamenal Kirijenko. Podle jeho projevují aktivní zájem i země Latinské Ameriky, zejména Brazílie a Argentina. „S Peru začínáme řešit program vytvoření systému národní jaderné energetiky,“ dodal.

V listopadu podepsaly Rosatom a Írán protokol k mezivládní dohodě o výstavbě 8 bloků, stejně jako kontrakt na výstavbu druhé řady JE Búšehr, který počítá s výstavbou dvou nových bloků a s možností jejich pozdějšího rozšíření na čtyři bloky.

Koncem září uzavřela ruská státní korporace před-investiční kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny o dvou blocích v Jordánsku.

Ke konci června 2014 podepsal Rosatom právně závazné smlouvy o výstavbě 21 bloků v zemích Evropy, Asie a Tichomoří. Konkrétně se jednalo o jeden blok v Arménii (JE Mecamor) a Finsku (JE Hanhikivi), po dvou blocích ve Vietnamu (JE Ninhthuan), Číně (JE Tian-wan), Bangladéši (JE Ruppur), Maďarsku (JE Pakš), Bělorusku (JE Ostroveckaja) a na Ukrajině (JE Chmelnickaja), tři bloky - NN2,3,4 JE Kudankulam v Indii a 4 bloky na JE Akkuyu v Turecku. 

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 jsou za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (66x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (51x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
Předváděcí vůz ESAB opět vyjede na turné po České republice (40x)
Všichni zájemci mohou navštívit předváděcí vůz společnosti ESAB Vamberk, ve kterém bude možné se seznámit s novinkami a ...