Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Portfolio zahraničních zakázek Rosatomu vzrostlo o 20 procent

Portfolio zahraničních zakázek Rosatomu vzrostlo o 20 procent

Publikováno: 24.1.2017
Rubrika: Energetické strojírenství, Jaderné

Portfolio zahraničních zakázek, které má ruská státní korporace pro atomovou energii Rosatom dohodnuté na příštích 10 let, převýšilo ke konci roku 2016 133 miliard dolarů. Oproti loňskému roku vzrostlo o 20,9 procenta.

Na počátku loňského roku dosahovalo desetileté portfolio zahraničních zakázek hodnoty 110,3 miliardy dolarů. Základ portfolia tvoří 36 jaderných bloků v Evropě, na Blízkém východě, v jihovýchodní Asii a v Africe, díky tomu zaujímá Rosatom ve výstavbě jaderných bloků v zahraničí první místo na světě. Patří do něj i kontrakty v dalších oblastech, jako je výstavba výzkumného centra a dodávky jaderného paliva.

V březnu uplynulého roku například Rosatom podepsal kontrakt na výstavbu bolivijského centra jaderného výzkumu a technologií. V září 2016 byla slavnostně zahájena výstavba druhé části íránské jaderné elektrárny Búšehr, kde budou stát dva bloky s reaktory VVER-1000 a o měsíc později začala výstavba dvou nových bloků indické jaderné elektrárny Kudankulam se stejným typem reaktoru.

V červenci 2016 vstoupila palivová společnost TVEL (součást Rosatomu) na trh s jaderným palivem pro západní typy tlakovodních reaktorů, když podepsala kontrakt na pilotní dodávku jaderného paliva TVS-Kvadrat do Spojených států. V prosinci byla potom podepsána palivová smlouva s provozovatelem švédské jaderné elektrárny Rignhals na plné překládky paliva. Jedná se o palivo ruské konstrukce, při jehož vývoji použil TVEL zkušenosti s palivem pro reaktory typu VVER a uplatnil při něm také osvědčené materiály. Toto palivo tedy zajišťuje západním provozovatelům jaderných elektráren skutečnou diverzifikaci dodávek jaderného paliva.

K domácím úspěchům Rosatomu za minulý rok patří spuštění prvního bloku generace III+ na světě: reaktor VVER-1200 6. bloku Novovoroněžské JE dosáhl v říjnu plného výkonu. V červnu 2016 byly zahájeny zemní práce pro dvojici bloků s reaktory VVER-TOI v Kurské jaderné elektrárně. Nová generace reaktorů typu VVER má nahradit dosluhující reaktory typu RBMK-1000.

Významného pokroku v oblasti uzavírání palivového cyklu dosáhl Rosatom koncem října 2016, kdy byl uveden do komerčního provozu 4. blok Bělojarské jaderné elektrárny s reaktorem BN-800 . Jde o první sodíkový reaktor, který používá palivo MOX vyrobené z použitého jaderného paliva. Tento reaktor zaujal porotu magazínu POWER, což je nejstarší americký energetický magazín, a byla mu udělena cena Top Plant za rok 2016.


Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Indická jaderná elektrárna Kudankulam

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...