Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Ukrajinský podnik Rosatomu dodává kované polotovary JKZ Bučovice

Ukrajinský podnik Rosatomu dodává kované polotovary JKZ Bučovice

Český dodavatel nástrojové oceli a speciálních ocelí JKZ Bučovice odebere kované bloky a kované tyče od ukrajinské společnosti Energomašspecstal, která patří do ruského holdingu Atomenergomaš, strojírenské divize ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom. Celkem 172,53 tuny deskových a prutových polotovarů bude expedováno ve třetím čtvrtletí roku 2016.

 Klíčová slova: atomová energie, ocel, Rosatom

Kované polotovary budou ve společnosti JKZ Bučovice použity k vyfrézování dílů výrobních forem.

Tato zakázka rozšiřuje spolupráci českých podniků a Rosatomu a navazuje na podobnou smlouvu z dubna 2015, podle které Energomašspecstal dodal kované polotovary pro českou firmu FER Kladno. Dodávka činila celkem 425,6 tuny kovaných desek a 137,2 tun kovaných tyčí. Deskové polotovary česká firma použila k výrobě lisovacích forem a tyčové polotovary k výrobě vytlačovacích tvarovek pro výrobu hliníkových profilů. Polotovary byly expedovány v březnu a dubnu loňského roku.

Společnost FER Kladno, s níž Energomašspecstal spolupracuje od roku 2014, vyrábí a dodává nerezavějící, nástrojovou, uhlíkovou a jinou ocel a výrobky z ní.

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...