Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rosatom získal 34 procent akcií finské společnosti Fennovoima

Rosatom získal 34 procent akcií finské společnosti Fennovoima

Publikováno: 1.4.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

RAOS VOIMA OY, dceřiná společnost ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom a finská společnost Voimaosakeyhtiö SF, které patří dceřiná společnost Fennovoima, 27. března oznámily, že podepsaly dohodu o převodu akcií. Podle této dohody přejde 34 procent akcií společnosti Fennovoima do vlastnictví RAOS Voima Oy. Po podpisu dohody zůstává ve vlastnictví společnosti Voimaosakeyhtiö SF 66 procent akcií Fennovoima. Cena obchodu nebyla zveřejněna.

Po uskutečnění prodeje a koupě akcií bude dalším krokem schválení definitivního rozhodnutí společnosti Fennovoima o investici do projektu prvního bloku JE Hanhikivi na valné hromadě akcionářů, která se uskuteční letos v dubnu. Tam bude také zvoleno nové představenstvo akciové společnosti Fennovoima.

Finská společnost Fennovoima byla založena v roce 2007. Tato společnost realizuje projekt výstavby prvního bloku JE Hanhikivi nedaleko města Pyhäjoki na severu Finska. Hlavním vlastníkem Fennovoimy je společnost Voimaosakeyhtiö SF, založená 60 finskými průmyslovými, obchodními a energetickými společnostmi.

Přímé rozhovory mezi společnostmi Fennovoima a Rusatom Overseas, dceřinou společností korporace Rosatom, byly zahájeny v dubnu 2013. Předtím jednala Fennovoima také se společnostmi Areva a Toshiba, avšak v dubnu 2013 oznámila, že se již bude soustředit pouze na jednání s Rusatom Overseas,.

Na JE Hanhikivi, která bude třetí finskou jadernou elektrárnou, bude postaven reaktor VVER 1200, identický s tím, který nabízí v tendru na dostavbu JE Temelín česko-ruské konsorcium MIR 1200. Na první finské jaderné elektrárně Loviisa už více než 30 let úspěšně fungují dva ruské reaktory VVER 440.

V současné době má ruská státní korporace Rosatom ve svém portfoliu 31 jaderných bloků, z nichž 22 bude stát mimo hranice Ruska.  Celková finanční hodnota kontraktů Rosatomu na výstavbu jaderných elektráren v zahraničí, dodávky paliva, produktů z obohaceného uranu a další služby v roce 2014 převýší 74 miliardy dolarů (1,5 trilionu korun).

Pro informaci:

RAOS Voima Oy je dceřinou společností ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom, která funguje na území Finska. Byla založena pro realizaci projektu výstavby prvního bloku JE Hanhikivi.

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 31 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...