Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Rosatom je připraven navýšit svůj podíl ve finské společnosti Fennovoima na 49%, pokud o to bude požádán

Rosatom je připraven navýšit svůj podíl ve finské společnosti Fennovoima na 49%, pokud o to bude požádán

Publikováno: 25.2.2014
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Ruská státní korporace Rosatom je připravena navýšit svůj podíl ve finské společnosti Fennovoima na 49%, pokud takový návrh předloží finská strana. Prohlásil to šéf ruské korporace Sergej Kirijenko, kterého citovala tisková služba Rosatomu. „Rosatom je k tomu připraven, pokud odpovídající návrh dostane. Zatím ale existuje i vůle některých finských akcionářů navýšit svůj podíl. V tom případě bychom se spokojili i s 34% podílem,“ vysvětlil šéf korporace.

Klíčová slova: Rosatom, Fennovoima

Minulý týden finská společnost Outokumpu Oy, jeden z nejvýznamnějších světových producentů nerezové oceli, zveřejnila záměr zvýšit svůj podíl ve společnosti Fennovoima na 12,5%. V úterý krátce před tím Rusko a Finsko uzavřely mezinárodní dohodu o spolupráci při využití jaderné energie k mírovým účelům.

Akciová společnost Rusatom Overseas (dceřinná společnost státní korporace Rosatom) a finská společnost pro jadernou energii Fennovoima již koncem prosince 2013 oznámily, že podepsaly kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny ve Finsku. Elektrárna bude stát v oblasti nedaleko města Pyhäjoki na západním pobřeží Finska. Společně s kontraktem na výstavbu jaderné elektrárny byl uzavřen desetiletý palivový kontrakt pro budoucí elektrárny s akciovou společností TVEL v hodnotě 450 milionů euro.

Ve stejnou dobu uzavřel Rusatom Overseas předběžnou dohodu se společností  Voimaosakeyhtio SF a společném postupu v projektu, zaručující kapitálový vstup Rusatom Overseas do základního kapitálu Fennovoimy s podílem 34%, ale ten dosud uzavřen nebyl. S jeho podpisem se nicméně počítá v letošním roce.

V červenci 2013 uzavřely Fennovoima a Rusatom Overseas dohodu o přípravě k podpisu kontraktu na výstavbu JE Hanikivi-1. V září téhož roku obě strany oznámily, že se akcionáři společnosti Fennovoima musí vyjádřit k účasti v projektu do konce října. Fennovoima nabídla svým akcionářům projekt jaderné elektrárny, která by v souladu s časovým plánem výstavby, schváleným Rosatomem, měla začít vyrábět elektrickou energii v roce 2024. Ještě předtím prodal svůj balík 34% akcií ve Fennovoima německý koncern E.ON společnosti Voimaosakeyhtio SF.

Přímá jednání mezi společnostmi Fennovoima a Rusatom Overseas byla zahájena v dubnu roku 2013. Už od února téhož roku Fennovoima jednala také se společností Toshiba, ale později se rozhodla soustředit pouze na jednání s Rosatom Overseas. Svůj projekt ve Finsku předtím nabízela i francouzská korporace Areva.

Rosatom nabídl projekt AES-2006 s reaktorem VVER (vodně-vodní energetický reaktor) o výkonu 1150 MW. Ve Finsku jsou již v dlouhodobém provozu i další bloky s ruským designem – jde o dva bloky VVER na JE Loviisa, každý o výkonu 440 MW.

Vlastníky energetické společnosti Fennovoima je více než 60 průmyslových, obchodních a energetických finských firem. Společnost byla založena za účelem výstavby nových jaderných elektráren v zemi, zatím ale žádnou neprovozuje ani nevlastní.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...