Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Rosatom zahájil výstavbu první bangladéšské jaderné elektrárny o výkonu 2GW

Rosatom zahájil výstavbu první bangladéšské jaderné elektrárny o výkonu 2GW

Publikováno: 3.10.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom zahájila 2. října 2013 výstavbu JE Ruppur v Bangladéši.

Klíčová slova: Rosatom, jaderná elektrárna, Ruppur

Položení základního kamene budoucí jaderné elektrárny se zúčastnil bangladéšský premiér Sheikh Hasina, generální ředitel Státní korporace Rosatom Sergej Kirijenko a šéf NIAEP-ASE Valerij Limarenko.

Rosatom v rámci realizace projektu na vybudování první jaderné elektrárny v Bangladéši vyprojektuje, postaví a uvede do provozu dva bloky s reaktory typu VVER, každý o výkonu 1000 MW (generace 3+) na stavebním pozemku JE Ruppur. Ten se nachází 160 kilometrů od města Dháka, na východním břehu řeky Gangy. Rosatom zde vybuduje veškerou infrastrukturu, která je pro fungování elektrárny nezbytná.

2. října 2013 byl podepsán také kontrakt na vypracování technického projektu JE Ruppur.

Výstavba JE Ruppur byla zahájena na základě mezivládní dohody, kterou uzavřely Ruská federace a Bangladéš v listopadu 2011.  Dohoda počítá s vracením vyhořelého paliva zpět do Ruska.

Začátkem roku 2013 podepsaly Ruská federace a Bangladéš řadu dohod, mezi nimi i smlouvu o tom, že Rusko poskytne Bangladéši na výstavbu jaderné elektrárny úvěr ve výši 500 milionů dolarů. Zmíněné prostředky jsou určeny na financování první etapy výstavby, která zahrnuje přípravu studie proveditelnosti, vypracování hodnotící studie dopadu výstavby a provozu elektrárny na životní prostředí a další přípravné práce v rámci projektu. Smlouva na provedení přípravných prací projektu byla podepsána v červnu 2013. Všechny práce, na které se vztahuje, zabezpečuje skupina společností NIAEP-ASE. Dokončení přípravné fáze projektu je naplánováno na rok 2015.

Bangladéš počítá s tím, že zahájí provoz ruských reaktorů v roce 2018.

Celkem je v portfoliu Rosatomu (včetně JE Ruppur) 28 projektů výstavby JE, z nichž 9 je na území Ruska a 19 za jeho hranicemi.


Pro informaci:

Výstavba JE Ruppur vyřeší problém zásadního nedostatku elektrické energie v Bangladéši, kde žije přibližně 160 milionů lidí. V současnosti výkony fungujících elektráren v zemi nepřesahují 6 GW, přičemž 80 procent  z nich pracuje na plyn. Ročně tak na jednoho obyvatele Bangladéše připadá kolem 250 kW/hodin elektrické energie.

Přibližně 50 procent území Bangladéše nemá přístup k elektrické energii.

Bangladéš plánuje na svém území dosáhnout do roku 2012  20 GW výkonu elektráren. Z toho by měl být podíl jaderných elektráren kolem 10 procent. Do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na 19 procent.

ROSATOM je ruská státní společnost zabývající se jadernou energií. Sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí - všechny civilní ruské společnosti zabývající se jaderným programem, výzkumné organizace a flotilu jaderných plavidel (jedinou na světě).

Má 260.000 zaměstnanců, v roce 2011 dosáhl obratu 479 mld. rublů (309 miliard Kč). Více informací (v angličtině a v ruštině) naleznete na www.rosatom.ru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...