Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Ekologické projekty    Třinecké železárny do tří let realizují 11 ekologických projektů za více než dvě miliardy korun

Třinecké železárny do tří let realizují 11 ekologických projektů za více než dvě miliardy korun

Publikováno: 11.12.2012
Rubrika: Ekologické projekty, Tiskové zprávy

Třinecké železárny mohou konečně odstartovat sérii významných ekologických investic za více než dvě miliardy korun. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dal totiž svým podpisem definitivní zelenou dotacím v rámci 36. výzvy Operačního programu Životní prostředí, která je primárně určena velkým průmyslovým podnikům a jejich projektům na zlepšování kvality ovzduší. Podpis proběhl před zraky novinářů během pondělního jednání pracovní skupiny pro Moravskoslezský kraj v Třinci. Polovinu dotací přitom získaly právě Třinecké železárny. Do roku 2015 tedy může Moravskoslezský kraj počítat s investicemi ve výši 5,7 miliardy korun.

Klíčová slova: Třinecké železárny, investice, životní prostředí

V rámci 36. výzvy Operačního programu Životní prostředí bylo z 33 posuzovaných projektů celkově schváleno 26 žádostí s dotací za celkem 3,4 miliardy korun. Žadatelé z Moravskoslezského kraje mimo to dostanou na projekty ke snižování emisí 600 milionů z národních zdrojů. Zbylých 1,7 miliardy financují v rámci podmínek pro udělení evropské dotace sami průmyslníci. Pro obyvatele bude realizace těchto investic znamenat významné zlepšení stavu ovzduší. Konkrétně by mělo dojít ke snížení emisí prachových částic o zhruba 1100 tun za rok, což představuje třetinu celkové stávající produkce emisí velkých průmyslových podniků v Moravskoslezském kraji.
Konkrétně Třinecké železárny uspěly v rámci 36. výzvy s celkem jedenácti projekty za více než dvě miliardy korun. Dva největší, tedy rekonstrukce sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny a odprášení aglomerace č.2, ještě podléhají schvalování Evropskou komisí. Zbylé ale mohou odstartovat už v nejbližších měsících. Jedná se například o projekty odprášení odléváren vysokých pecí, snížení emisí na zařízení pro výrobu vysokopecní vsázky, odprášení zařízení pro výrobu ocelárenského aglomerátu, nebo odprášení třídírny rud. Realizace těchto projektů bude znamenat snížení emisí znečišťujících látek ze zdrojů Třineckých železáren o více než 200 tun za rok, což představuje pokles o 35 procent.
„Definitivní schválení dotací je pro nás významným okamžikem, a jsem nesmírně rád, že se nám podařilo v takové míře s žádostmi uspět. Z dotace pro Moravskoslezský kraj poputuje polovina prostředků k nám do Třince, což je vynikající výsledek, za který jsem upřímně rád. Věřím, že realizace plánovaných ekologických investic bude mít přínos pro celý region,“ říká generální ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek.
Tyto projekty by navíc nemusely být zdaleka posledními. Ministerstvo počítá s finanční podporou projektů na snižování emisí v ovzduší i v budoucnosti. „Již v únoru příštího roku bude vyhlášena další, tzv. 90% výzva pro Moravskoslezský kraj s alokací 600 milionů korun. V této výzvě dostanou šanci jednak projekty z tzv. zásobníku 36. Výzvy a samozřejmě také další nové projekty jednotlivých zástupců moravskoslezského průmyslu, které budou primárně zaměřeny na zlepšení stavu ovzduší v regionu,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.
Třinecké železárny od své privatizace proinvestovaly 18 miliard korun, z toho 5,5 miliardy korun do ekologických projektů. Konkrétně se jednalo například o rekonstrukci chemických provozů koksovny, odsíření koksárenského plynu, opravu a modernizaci plynočistírny kyslíkové konvertorové ocelárny, odprášení aglomerace č.1, rekonstrukci ohřívačů větru na vysokých pecích nebo rekonstrukci a modernizaci koksárenské baterie č.12.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (37x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...