Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Objem prachu z odléváren surového železa klesne na minimum

Objem prachu z odléváren surového železa klesne na minimum

Publikováno: 19.5.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Zkušební provoz prvního ze dvou tkaninových filtrů zařízení pro odsávání prachu odléváren obou vysokých pecí Třineckých železáren spustil dnes v pátek 16. května ministr životního prostředí Richard Brabec. V rámci návštěvy Moravskoslezského kraje zavítal do Třince na jednání Pracovní skupiny pro řešení nevhodné situace ovzduší v Moravskoslezském kraji a také do třinecké hutě.

Klíčová slova: tkaninový filtr, odsávání prachu, Třinecké železárny

Rekonstrukce odsávání odléváren vysokých pecí za téměř 200 milionů korun je jedna z dvanácti ekologických investic za celkem 2,6 miliardy korun, na které poskytne dotaci také Evropská unie v rámci projektů realizovaných z Operačního programu Životní prostředí a zaměřené na zlepšení imisní situace v Moravskoslezském kraji. Díky nim klesne celkový objem emisí tuhých znečišťujících látek nejméně o třetinu současného stavu. Tyto investice v areálu železáren budou dokončeny v roce 2015.

Odsávání nad odpichovým žlabem surového železa patří k nejmodernějším technikám vůbec, látkové filtry patří ke špičce v technologiích odprášení. Nahradí dosavadní technologii elektrostatických a mechanických odlučovačů. „Odsávání odléváren snižuje prašnost jednak v okolí hutě, ale také zlepší pracovní podmínky zaměstnanců. Je to jedna z největších investic, kterou v nejbližší době ukončíme,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Nové výkonné odsávací zařízení emise odsaje do dvou filtračních stanic, a to také z prostor, kde dochází k přelévání materiálu. Současné zařízení pro odsávání je již technicky značně opotřebené. Účinek zvýšeného odsávání a nových tkaninových filtrů eliminuje vznik tzv. červených dýmů, které občas mohou vidět obyvatelé města.  „Dým vzniká nad hlavním odpichovým žlabem oxidací surového železa a je spojen s emisí tuhých znečišťujících látek,“ doplňuje investiční ředitel TŽ Radek Olszar. Konkrétně na tomto zařízení dojde podle odborné studie k poklesu emisí po roce 2015 až o 60 procent. Modernizace odsávání bude znamenat také snížení hlukové zátěže v okolí železáren.

Ministr Brabec si prohlédl také druhou investici v oblasti ekologie, která již byla v Třineckých železárnách zahájena, a to stavbu sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny. Jde o největší investici v současné době, vyžádá si 930 milionů korun. Emise prachu poklesnou na tomto zařízení asi o více než 150 tun za rok.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...
Spotřeba elektřiny v ČR v pololetí vzrostla o 4 procenta (32x)
Lidé a firmy v tuzemsku v první polovině letošního roku spotřebovali o čtyři procenta více elektrické energie než za ste...