Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Huť se dobrovolně zavázala k dalšímu snižování zátěže životního prostředí

Huť se dobrovolně zavázala k dalšímu snižování zátěže životního prostředí

Publikováno: 19.5.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Dobrovolnou dohodu o snižování zátěže životního prostředí podepsali dnes v pátek 16. května představitelé Třineckých železáren (TŽ) a Ministerstva životního prostředí. Dohoda zavazuje hutní firmu k řadě činností vedoucí ke zlepšení životních podmínek obyvatel regionu. Do Třince přijel ministr Richard Brabec na jednání Pracovní skupiny pro řešení nevhodné situace ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Klíčová slova: životní prostředí, Třinecké železárny

„Počínaje letošním rokem zaplatíme dětem z Třince a okolí se zhoršenou kvalitou ovzduší ozdravné pobyty ve výši 1,5 milionu korun. Půjde zejména o školáky z oblasti přilehlé třinecké huti od Jablunkova po Český Těšín,“ uvádí generální ředitel Jan Czudek jeden z šestnácti závazků, k nimž se významný zaměstnavatel regionu přihlásil.

Milion korun půjde každý rok na čištění komunikací ve městě (letos už bylo zaplaceno více než 200 tisíc korun) a další milion železárny každoročně vynaloží na výsadbu zeleně ve městě a okolí. V letošním roce již dohodu v předstihu naplnily z části výsadbou okrasných hrušní v Ostravě nedaleko odloučeného provozu TŽ Válcovna trub a také náhradní výsadbou tří stovek stromů v areálu hutě.

„K dalším závazkům patří zpracovat studii pro řešení výsadby izolační zeleně, na níž se už nyní pracuje,“ dodává Radim Klimša, vedoucí odboru životního prostředí v TŽ. Kromě toho se železárny, jejichž areálem protéká řeka Olše, chtějí starat o biokoridor pravidelným čištěním koryta a příbřežních pozemků Olše a jejich přítoků na území hutě od odpadů, a také podporovat rozvoj populací chráněných druhů živočichů, kteří se zde vyskytují.

K dohodě patří také ekologické investice, které už v TŽ s největší produkcí oceli v České republice probíhají od loňského roku s finanční podporou získanou v rámci Operačního programu Životní prostředí.

„Jsme si vědomi, že i průmysl se podílí na znečištění ovzduší. Neznamená to však, že tento fakt budeme přehlížet, ale s odpovědností se snažíme zavádět taková opatření, která nepříznivé vlivy. Je to společný zájem náš i ministerstva životního prostředí, nad rámec legislativních povinností v oblasti ochrany životního prostředí, podotýká generální ředitel Jan Czudek. Dodává, že třinecká huť již v roce 2001 zavedla systém environmentálního řízení, což se promítá do všech činností spojených s produkcí TŽ.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (40x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...