Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Třinecké železárny zahájily nejmodernější technologii výroby železa. Do pece vhání práškové uhlí

Třinecké železárny zahájily nejmodernější technologii výroby železa. Do pece vhání práškové uhlí

Publikováno: 29.11.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Třinecké železárny (TŽ) ve čtvrtek 28. listopadu zahájily nejmodernější technologii výroby železa. Do vysokých pecí vhání práškově namleté uhlí, což nahradí část koksové vysokopecní vsázky. Projekt Injektáže práškového uhlí do vysokých pecí (PCI – Pusverised Coal Injection) si vyžádal investici ve výši 700 milionů korun. Více informací uveřejním v časopise All for Power, který vyjde počátkem prosince. 

Klíčová slova: hutnictví, koks, uhlí

Nový technologický proces sníží spotřebu metalurgického koksu, emise tuhých znečišťujících látek i celkové náklady na výrobu surového železa. TŽ se díky této investici stanou nezávislé na dodávkách koksu odjinud, protože potřebnou část, tedy asi 700 kilotun za rok, si vyrobí samy ve dvou koksárenských bateriích. „Význam tohoto projektu pro huť vidím zejména ve snížení ekologické zátěže, ale také v očekávaných ekonomických přínosech,“ říká 1. místopředseda dozorčí rady TŽ Ján Moder.

Snížení nákladů na výrobu železa usnadní největší české ocelářské firmě pozici na evropském i světovém trhu a zvýší konkurenceschopnost. „Vzhledem k návratnosti investice, která se pohybuje v rozmezí dvou až tří let, šlo o významný krok kupředu,“ dodává generální ředitel největší české ocelářské firmy Ing. Jan Czudek. Stavba patří k nejvýznamnějším investičním akcím třinecké hutě v posledním roce. Provoz zařízení zajistí stávající zaměstnanci železáren, kteří prošli rekvalifikací.

„Moderní technologie nahrazuje část vysokopecní vsázky jemně namletým uhlím, které je injektováno přímo do vysoké pece přes výfučny. Celý proces je tak jednodušší a ekologičtější,“ vysvětluje vedoucího realizačního týmu projektu a otec myšlenky Ing. Radek Olszar, Ph.D. Jemně namleté uhlí je v ochranné atmosféře dusíku foukáno přes 20 výfučen přímo do centra pece spolu s kyslíkem, což urychluje proces výroby železa. Kvůli větší spotřebě kyslíku a dalších technických plynů už teď buduje firma Linde Gas u hlavní brány Třineckých železáren novou kyslíkárnu. Celková investice je 1,5 miliardy korun.

Investiční projekt injektáže prachového uhlí TŽ realizovaly ve spolupráci s lucemburskou společností Paul Wurth, která patří mezi hlavní světové dodavatele technologie injektáže uhlí do vysokých pecí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...