Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Investice letos směřují do výroby koksu a vylepšení

Investice letos směřují do výroby koksu a vylepšení

Publikováno: 7.5.2015
Rubrika: Firemní zpravodajství

Téměř tři miliardy korun hodlají v letošním roce investovat do modernizace a nových zařízení v Třineckých železárnách. Dokončeny budou rozsáhlé investice do odprášení provozů, do nichž huť vloží ještě miliardu korun. Necelé dvě miliardy pak budou směřovat do výrobních provozů. Celkové investice se vyšplhají na 2,8 miliardy korun. Loni to bylo nejvíce v historii - 3,8 miliardy, velkou část tvořily ekologické stavby.

Klíčová slova: Třinecké železárny, odprášení

Výrobní program firmy se v posledních letech zaměřuje na zvyšování přidané hodnoty výrobků. „Investice do nových technologií a tedy zvyšování finalizace našich výrobků do vyšších kvalit se nám vyplácí. U zákazníků je o takto upravené ocelové produkty zájem, díky tomu si udržujeme své postavení na světových a hlavně evropských trzích,“ podotýká generální ředitel hutě Jan Czudek.

Z toho důvodu bude fabrika letos stavět dvě nové žíhací pece, což ji přijde na 200 milionů korun. „Nové pece rozšíří žíhací kapacitu. Žíhání je tepelný proces, který zlepšuje technologické a materiálové vlastnosti našich výrobků, tedy zejména drátu a tyčové oceli, které patří k našim nejprodávanějším výrobkům,“ dodává ředitel pro investice a strategii Radek Olszar. Žíhané tyče jsou určeny pro tváření za studena a nachází uplatnění zejména v automobilovém a strojírenském průmyslu. Z žíhaného drátu se vyrábí například šrouby, ložiska a další výrobky zejména automobilového segmentu.

Na podzim začne další velká investice v celkové výši 1,2 miliardy korun, z nichž se letos proinvestuje asi třetina. Generální oprava jedné ze dvou koksových baterií s označením KB 11 s kapacitou 350 kilotun suchého koksu za rok prodlouží její životnost o dalších 20 let. „Výroba koksu probíhá v 72 koksovacích komorách, které byly uvedeny do provozu v roce 1962, generální opravou prošly před 22 lety, nicméně žáruvzdorné vyzdívky již vykazují značné opotřebení. Instalováno proto bude zcela nové technologické zařízení a dojde rovněž k modernizaci stávajících obsluhovacích strojů, komínu a dalších součástí,“ doplňuje Radek Olszar.

Prostoje si huť nemůže dovolit, v hutním cyklu je koks jedna ze základních surovin pro výrobu surového železa, takže oprava bude probíhat nepřetržitě do konce roku 2016. Plný výkon najede v lednu roku 2017. Poměrně dlouhou dobu zabere jen odstavení baterie. Aby se mohlo začít s opravou, komory musí vychladnout, což může trvat až jeden měsíc. Stavět se musí i v zimě, nad koksovou baterií bude postavený hangár, aby mohli zedníci pracovat každý den za jakéhokoliv počasí.

Kromě nových investic čeká producenta největšího množství oceli v ČR řada významných oprav stávajících zařízení. K důležitým patří obnova plynočistírny na obou konvertorech, které je již zastaralé. Nová technologie přispěje ke snížení emisí znečišťujících látek. Letos začne huť s výměnou na jednom ze dvou konvertorů a další přijde na řadu v roce 2017. Na podzim se zaměstnancům konečně znovu otevře parkoviště a vjezd k hlavní bráně poté, co bude dokončena stavba nové kyslíkárny firmy Linde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (47x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Sledujte vysílání z Mezinárodního veletrhu v Brně (37x)
Sledujte živé vstupy z průběhu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně - odkaz zde...