Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    Hospodářské výsledky RWE ovlivnilo teplé počasí

Hospodářské výsledky RWE ovlivnilo teplé počasí

Publikováno: 30.4.2015
Rubrika: Plynárenství

>      Zisk skupiny meziročně poklesl o 30 % na 7,4 mld. Kč
>      Společnosti skupiny odvedly do státní pokladny na dani z příjmu přes 1,3 mld. Kč
>      K RWE se vrací desetitisíce odběratelů plynu, na trhu s elektřinou pokračuje v růstu a získává nejvíc nových zákazníků

Energetická skupina RWE v České republice vykázala za rok 2014 celkové tržby ve výši 43,4 miliardy korun. Oproti roku 2013 jde o 19% pokles. Zisk po zdanění dosáhl 7,4 miliardy korun, to je v meziročním srovnání o 30 % méně. Na výsledcích se negativně odrazilo především mimořádně teplé počasí a nízké ceny za skladování zemního plynu. Společnosti řízené firmou RWE Česká republika odvedly do státního rozpočtu za rok 2014 daň z příjmu ve výši více než 1,3 miliardy korun.

Klíčová slova: RWE, zemní plyn

Rok 2014 byl podle meteorologů nejteplejším za více než 50 let. „Nadprůměrně vysoké teploty byly především v zimě, tedy v době topné sezony, která je rozhodující pro prodej energií. Pokles spotřeby se projevil i v nižším objemu distribuovaného zemního plynu. Teplé počasí tak negativně zasáhlo dvě naše hlavní podnikatelské aktivity na českém trhu,“ shrnul Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Česká republika, a dodal: „Přesto hodnotím minulý rok pozitivně. Udrželi jsme naši pozici na trhu, nabídli jsme zákazníkům řadu novinek a zajistili jsme bezpečné zásobování České republiky zemním plynem.“

I přes silný tlak konkurence se RWE daří držet si pozici lídra trhu se zemním plynem. „Pokračuje trend, že se zákazníci vrací k RWE. V roce 2014 jsme jich získali zpět téměř 38 tisíc. Bestselerem je produkt Optimal, který zákazníkům garantuje postupné snižování ceny v následujících třech letech,“ informoval Tomáš Varcop, obchodní ředitel skupiny a člen představenstva RWE Česká republika. RWE byla loni také s bezmála pětinovým podílem největším prodejcem CNG u nás.

V prodeji elektřiny byla RWE v loňském roce opět nejúspěšnějším alternativním obchodníkem v oblasti získávání nových zákazníků. „Pro naši nabídku se rozhodl každý čtvrtý zákazník, který měnil svého dodavatele elektřiny. Celkový počet ke konci roku přesáhl 291 tisíc zákazníků, což představuje meziroční růst o téměř 13 procent,“ uvedl Varcop.

Hospodářský výsledek RWE negativně ovlivnily také nízké ceny za uskladnění plynu, jež se v posledním roce propadly na polovinu. Souvisí to s velkým množstvím zemního plynu, který je volně dostupný na evropských trzích trhu. Převis nabídky skladovací kapacity nad malou poptávkou má značně negativní dopad na provoz zásobníků po celé Evropě.

„Aktuálně dosažitelné tržní ceny za skladování zemního plynu se pohybují výrazně pod jejich historickou hladinou. Navíc i do budoucna počítáme v této oblasti s dalším negativním vývojem. Provoz našich zařízení se tak dostává stále více pod ekonomický tlak,“ vysvětlil Axel Gerhardy, finanční ředitel a místopředseda představenstva RWE Česká republika.

To není dobrá zpráva s ohledem na napjatou mezinárodněpolitickou situací na Ukrajině. Společnost RWE Gas Storage provozuje 92 % z celkové tuzemské skladovací kapacity. RWE proto podporuje diskuzi o zvýšení povinného bezpečnostního standardu. Objem, který musí mít obchodníci v zásobnících uložený, v současnosti představuje pouhých 6 dnů průměrné zimní spotřeby plynu v České republice.

RWE patří dlouhodobě k významným tuzemským investorům. V loňském roce její investice dosáhly 4,2 mld. Kč. Celkem 86 % těchto finančních prostředků směřovalo do plynárenské distribuční sítě. „Investovali jsme především do obnovy zařízení a technologií a do nákupu nových sítí s cílem posílit flexibilitu, spolehlivost a bezpečnost,“ sdělil Gerhardy.

Skupina RWE v ČR zajištuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků (RWE Energie), provozuje 64 tisíc kilometrů distribučních sítí (RWE Grid Holding), provozuje 6 podzemních zásobníků plynu o kapacitě 2,7 mld. m3 (RWE Gas Storage) a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech (RWE Energo). Skupinu, která zaměstnává téměř 3800 lidí, řídí společnost RWE Česká republika.

Skupina RWE v kostce ke stažení zde.

Skupina RWE v ČR v roce 2014 ke stažení zde.

RWE Supply&Trading CZ v roce 2014 ke stažení zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (31x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (31x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (27x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...