Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    RWE získá na plynové zásobníky v Česku 900 milionů korun

RWE získá na plynové zásobníky v Česku 900 milionů korun

Publikováno: 4.3.2010
Rubrika: Plynárenství, Plyn

(Zdroj: E15) - Společnost RWE Gas Storage získá od Evropské unie až 35 milionů eur (zhruba 904 milionů korun) na rozšíření zásobníků plynu v Česku. Její projekt je mezi 43 velkými energetickými projekty, které dnes schválila Evropská komise.

V březnu 2009 Evropská unie vyhradila téměř čtyři miliardy eur, jejichž účelem je pomoci oživení evropského hospodářství zasaženého krizí. Právě z těchto zdrojů by finance na energetické projekty, mezi nimiž je i rozšíření zásobníků, měly jít. „Investice do klíčové infrastruktury nejen podpoří hospodářství a zaměstnanost, ale také pomohou zajistit, aby domácnosti měly topení a elektřinu i v případě, že dojde k přerušení dodávek. Poučili jsme se z nedávné plynové krize, která je jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli přidělit značné finanční prostředky novým projektům v oblasti energetické infrastruktury,“ prohlásil šéf Evropské komise José Barroso. Eurokomisař pro energie Günther Oettinger k tomu dodal, že komise dosud nikdy neschválila tak významnou částku na projekty v oblasti energetiky.

Celkem 910 milionů eur zamíří na 12 projektů v oblasti propojení elektrizačních soustav a 1,39 miliardy eur na 31 projektů v oblasti výstavby plynovodů a zásobníků plynu. „Spolufinancováním částí těchto projektů až do výše 50 procent pomůže příspěvek EU zajistit až 22 miliard eur investic ze soukromého sektoru,“ dodala komise. O projekt na rozšíření zásobníků se ucházela i společnost Moravské naftové doly. Tato firma by měla zůstat jako náhradník pro případ, že by se vybraný projekt neuskutečnil.

Uspěla i společná slovensko-maďarská iniciativa společností FGSZ a Eustream, které by mohly dostat až 30 milionů eur (asi 774 milionů korun) na propojení slovenské a maďarské sítě. Téměř tři miliony eur (77 milionů korun) na projekt zpětného toku plynu dostane slovenská firma NAFTA a již zmiňovaný Eustream získá na stejnou věc 664 500 eur (přes 17 milionů korun).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Využití expandérů při redukci tlaku zemního plynuVyužití expandérů při redukci tlaku zemního plynu (32x)
Hlavním úkolem redukčních stanic v zařazených rozvodech zemního plynu (ZP) je snížení tlaku rozvodů z tranzitních p...
Česká republika má studii pro rozšiřování objemu zásobníků plynu (31x)
Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby.  Na ned...
Plovoucí elektrárna na japonský způsob (28x)
Japonsko hledá způsoby a místa kde a jak postavit elektrárny, které by neohrozilo zemětřesení ani vlny tsunami. U pobřež...