Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    RWE získá na plynové zásobníky v Česku 900 milionů korun

RWE získá na plynové zásobníky v Česku 900 milionů korun

Publikováno: 4.3.2010
Rubrika: Plynárenství, Plyn

(Zdroj: E15) - Společnost RWE Gas Storage získá od Evropské unie až 35 milionů eur (zhruba 904 milionů korun) na rozšíření zásobníků plynu v Česku. Její projekt je mezi 43 velkými energetickými projekty, které dnes schválila Evropská komise.

V březnu 2009 Evropská unie vyhradila téměř čtyři miliardy eur, jejichž účelem je pomoci oživení evropského hospodářství zasaženého krizí. Právě z těchto zdrojů by finance na energetické projekty, mezi nimiž je i rozšíření zásobníků, měly jít. „Investice do klíčové infrastruktury nejen podpoří hospodářství a zaměstnanost, ale také pomohou zajistit, aby domácnosti měly topení a elektřinu i v případě, že dojde k přerušení dodávek. Poučili jsme se z nedávné plynové krize, která je jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli přidělit značné finanční prostředky novým projektům v oblasti energetické infrastruktury,“ prohlásil šéf Evropské komise José Barroso. Eurokomisař pro energie Günther Oettinger k tomu dodal, že komise dosud nikdy neschválila tak významnou částku na projekty v oblasti energetiky.

Celkem 910 milionů eur zamíří na 12 projektů v oblasti propojení elektrizačních soustav a 1,39 miliardy eur na 31 projektů v oblasti výstavby plynovodů a zásobníků plynu. „Spolufinancováním částí těchto projektů až do výše 50 procent pomůže příspěvek EU zajistit až 22 miliard eur investic ze soukromého sektoru,“ dodala komise. O projekt na rozšíření zásobníků se ucházela i společnost Moravské naftové doly. Tato firma by měla zůstat jako náhradník pro případ, že by se vybraný projekt neuskutečnil.

Uspěla i společná slovensko-maďarská iniciativa společností FGSZ a Eustream, které by mohly dostat až 30 milionů eur (asi 774 milionů korun) na propojení slovenské a maďarské sítě. Téměř tři miliony eur (77 milionů korun) na projekt zpětného toku plynu dostane slovenská firma NAFTA a již zmiňovaný Eustream získá na stejnou věc 664 500 eur (přes 17 milionů korun).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (56x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
„Domnívám se, že dosažení 20% hranice spotřeby elektřiny z kogenerace je velice reálné,“... (44x)
...uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Michal Rzyman, jednatel a generální ředitel společností ČEZ ESCO, a....
Ředitele firmy TEDOM ocenili v BruseluŘeditele firmy TEDOM ocenili v Bruselu (43x)
Generální ředitel společnosti TEDOM, předního českého výrobce a exportéra kogeneračních jednotek, byl oceněn za přínos p...