Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    RWE chce investovat 1,5 miliardy eur do výroby energie v Polsku

RWE chce investovat 1,5 miliardy eur do výroby energie v Polsku

Publikováno: 24.6.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:46
Rubrika: Klasické

RWE, jedna z vedoucích evropských energetických skupin, plánuje vybudovat největší elektrárnu na černé uhlí v Polsku. Bude mít kapacitu 800 megawattů a bude mít nejmodernější technologie, čímž dosáhne nízké úrovně emisí CO2. Nová elektrárna významně přispěje k uspokojení 3-5% ročního nárůstu poptávky po energii v Polsku a zlepší energetickou situaci v regionu.

Investice dosáhne 1,5 miliardy eur a stane se největší soukromou investicí této firmy v polském energetickém sektoru. Projekt bude založen na společném podniku mezi společnostmi RWE a Kompania Węglowa, ve kterém bude mít RWE většinový podíl. Zúčastněné strany podepsaly smlouvu o společném podnikání za přítomnosti podpředsedů vlády a ministra hospodářství Waldemara Pawlaka. Elektrárna bude umístěná na území uhelného dolu Piast Ruch II ve vesnici Wola v regionu Silesian, který patří společnosti Kompania Węglowa, a její zpuštění je naplánováno na rok 2015. Dr. Juergen Grossmann, výkonný ředitel společnosti RWE Group, řekl: “Polsko je jedním z našich klíčových trhů. Tato moderní a výkonná elektrárna je pro nás klíčovou investicí. Jsem rád, že jsme ve společnosti Kompania Węglowa našli profesionálního partnera.”
Investice v Polsku je součástí strategie společnosti RWE “Vyšší růst, méně CO2” ohlášené na počátku roku 2008, která zahrnuje největší investiční program v historii skupiny. Společnost RWE plánuje investovat do roku 2012 kolem 30 mld. eur, což je o třetinu více, než byl předcházející investiční rozpočet. RWE vynaloží až 20 miliard eur mimo německý trh.
Do tohoto investičního projektu může RWE přispívat kapitálem stejně jako rozsáhlou zkušeností ve výrobě energie zvláště z černého uhlí. Skupina vyrábí více než 76 TWh elektrické energie z hnědého a 71 TWh černého uhlí. Celková kapacita elektráren, které skupina RWE vlastní, přesahuje 44,5 GW.
“Nová elektrárna, porovnatelná s našimi inovativními jednotkami, které se v současnosti staví v Německu a plánují vystavět v Holandsku, bude mít značně vysokou, 46% účinnost. To z ní dělá nejmodernější elektrárnu v Polsku a jednu z nejmodernějších elektráren ve světě,” řekl Dr. Johannes F. Lambertz, výkonný ředitel společnosti RWE Power. Pro srovnání, současná efektivita polských elektráren dosahuje 33 až 35%. To znamená, že bude zapotřebí až o 30 % méně černého uhlí na 1 kWh a roční emise CO2 se zredukují o 1,3 miliónu tun. Takové investice jsou však možné jen tehdy, když není ekonomická efektivnost využití uhlí na produkci energie vystavená riziku. To také vyžaduje, aby se evropský systém obchodování s emisemi od roku 2013 náhle nezměnil na aukci 'certifikátů' na výrobu elektrické energie (Doposud byly povolenky na emise CO2 přidělovány zdarma. Uvažuje se o tom, že od roku 2013 si budou podniky, které spadají do EU ETS, nakupovat určité procento povolenek v aukcích. Pro sektor energetiky by to mělo/mohlo  být až 100 procent - pozn. red.).
Kromě toho by měla být pro vysoce efektivní, nově vybudované elektrárny udělána bezplatná alokace, založená na standardech specifických paliv. Přidružené investiční stimuly podporují ochranu klimatu, protože by se urychlil proces modernizace. To by posilnilo bezpečnost dodávky a přibrzdilo vývoj cen elektřiny.
“S radostí mohu zdůraznit, že celkové investice společnosti RWE do RWE Stoen, RWE Stoen Operator, elektrárny na společnou výrobu elektřiny a tepla Będzin, Vodárny a kanalizace Dąbrowa Górnicza a nové investiční přísliby ve větrných farmách jako i v nové elektrárně dosáhnou úrovně 2,5 mld. eur. To zařadí společnost RWE na špičku žebříčku zahraničních investorů v Polsku. RWE jako jedna z největších energetických společností v Evropě zajišťuje prostřednictvím kapitálu, know-how, moderních technologií a inovativních řešení dodatečnou výrobní kapacitu a zlepšuje bezpečnost dodávky energie. Vysoce hodnotíme příspěvek společnosti Kompania Węglowa a AGH Vědecké-technologické univerzity v Krakowe a jejich odborné znalosti ve studii uskutečnitelnosti vedené společností RWE, která byla základem pro tento projekt”- řekl Dr. Filip Thon, prezident RWE v Polsku.
Společnost Kompania Węglowa bude hrát důležitou roli v projektu. KW poskytuje lokalitu a také infrastrukturu, která bude potřebná během výstavby. Bude též dodávat uhlí do elektrárny během celé doby provozu. “Nová investice má veliký význam pro region a bude podporovat sociální a ekonomické oživení. Několik tisíc pracovních míst se vytvoří během výstavby, a jestliže bude elektrárna v provozu, vzniknou stovky dlouhodobých pozic v elektrárně a ve společnostech pracujících v blízkém okolí elektrárny. Kromě toho nám naše partnerství se společností RWE zajistí dlouhodobý kontrakt na dodávku 2,5 mil. tun uhlí ročně,' řekl Grzegorz Pawłaszek, prezident společnosti Kompania Węglowa.
Po expanzi v Polsku a rebrandingu skupiny budou mít ode dneška společnosti patřící RWE v Polsku včetně RWE Stoen, RWE Stoen Operator, RWE Stoen Contracting nové logo “RWE – energie k prvenství”. Nové logo a slogan znamenají, že RWE je v čele ve způsobu myšlení a konaní. Zavádění nového loga bude efektivní z pohledu nákladů s využitím existujícího rozpočtu na komunikaci, což také znamená, že nebudou zapotřebí žádné dodatečné fondy (z tiskových podkladů RWE AG, čes).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (39x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (34x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...