Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Nový superkritický blok v Ledvicích zvýší účinnost výroby na 47 procent

Nový superkritický blok v Ledvicích zvýší účinnost výroby na 47 procent

Publikováno: 7.2.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:25
Rubrika: Klasické, Výstavba nového bloku Ledvice

Společnost Škoda Praha Invest postaví do konce roku 2012 pro společnost ČEZ v elektrárně Ledvice nový nadkritický blok spalující hnědé uhlí o výkonu 660 MW. Půjde o nejmodernější elektrárnu nejen v ČR, ale i ve střední Evropě. Klíčovými dodavateli projektu je konsorcium, tvořené společnostmi Alstom Power Boiler a Alstom Power, a dále společnost Škoda Power.

Výroba elektřiny v novém bloku bude vysoce šetrná k životnímu prostředí, hrubá účinnost dosáhne 47 %, což znamená snížení produkce CO2 a ostatních emisí. Elektrárenský blok, jehož životnost bude 40 let, má být zákazníkovi do komerčního provozu předán 31. prosince 2012. V současné době již probíhají práce na uvolnění staveniště. Vlastní výstavba nového zdroje začne pracemi na základech hlavního výrobního bloku a bude zahájena na jaře roku 2009, kotel začne Alstom montovat na jaře roku 2010, Škoda Power pak turbínu na stavbu dodá na podzim téhož roku.
Elektrárna Ledvice zahájila provoz v letech 1966–1969. Aktuálně má čtyři bloky, z nichž první je již mimo provoz a nyní v něm probíhá demolice kotle. Bloky č. 2 a 3 budou odstaveny okamžikem spuštění nového zdroje a 4. blok s fluidním spalováním, který byl dodán brněnskou částí Alstom před deseti lety, bude dále v provozu společně s novým 660 MWe blokem. Elektrárna Ledvice je zásobena uhlím severočeských dolů z dolu Bílina. Nový blok bude přímo dopravně napojen na produkci hnědého energetického uhlí z tohoto dolu.


 

Letecký pohled na elektrárnu v Ledvicích


 

Výškou téměř 140 metrů bude elektrárna v Ledvicích nejvyšší stavbou svého druhu v České republice

Konsorcium Alstom bylo ve výběrovém řízení vybráno jako dodavatel kotle pro tento první superkritický blok o výkonu 660 MWe v České republice. Zákazníkovi bude dodána špičková technologie, která představuje nejvyšší světový standard s velmi vysokou mírou účinnosti a současně nízkými emisními hodnotami. Zajímavostí ledvického projektu je, že stavba kotle bude výškou 147 metrů nejvyšší stavbou svého druhu v ČR.

Podepsání kontraktu   26. 10. 2007
Zkušební provoz          31. 10. 2012
Uvedení do provozu    31. 12. 2014

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (40x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
Dodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně LedviceDodávka kotle pro nový superkritický blok v Elektrárně Ledvice (37x)
Obecně se říká, že kotel je srdcem každé tepelné elektrárny. A to nejen z důvodu, že generuje páru, která pohání ostatní...
Technická průvodka kompletní obnovy Elektrárny Tušimice II (33x)
Vzhledem ke skutečnosti, že převážná část rozhodujících technologických zařízení Elektrárny Tušimice II se blíží k hrani...