Nacházíte se:  Úvod    Plynárenství    RWE Transgas se chystá postavit elektrárnu poblíž Prahy

RWE Transgas se chystá postavit elektrárnu poblíž Prahy

Publikováno: 15.10.2009
Rubrika: Plynárenství, Plyn

(Zdroj: idnes.cz) - Plynárenská skupina RWE Transgas chce postavit paroplynovou elektrárnu poblíž Prahy u Mochova na Čelákovicku. Cenu ani plánovaný termín spuštění elektrárny o výkonu 860 megawattů investoři nezveřejnili. O svých vizích musí ještě jednat s místními zastupiteli.

S informací o tom, že RWE chce v tuzemsku postavit svou první elektrárnu, přišel deník E15. Mluvčí RWE Martin Chalupský listu potvrdil, že RWE spolu se švýcarským koncernem Alpiq v současnosti prověřují možnosti tohoto regionu, kde by mohla být tato elektrárna vybudována. Podle informací deníku má však už RWE vykoupené pozemky poblíž velké rozvodny elektřiny Čechy-střed. Vše však mohou ještě zkomplikovat okolní obce, když v Mochově panuje prý nejistota ohledně záměrů firmy. Zastupitelé přitom na jaře se stavbou již vyslovili souhlas.

Územní plán by se musel změnit

"První projekt, který nám ukazovali, nevypadal vůbec zle, ale 860 megawattů se nám zdá být moc. To je skoro půlka Temelína", uvedl místostarosta Mochova Libor Bezucha. Podle starosty Čelákovic Bohumila Klicpery pak koliduje záměr výstavby elektrárny s územními plány obou měst a není zanesen ani v plánu kraje. Čelákovičtí plánují jednání o elektrárně na konec listopadu. Druhý z investorů, ve Švýcarsku registrovaný Alpiq Holding, v ČR pod jménem Atel vlastní dvě kogenerační elektrárny v Kladně a ve Zlíně, které spalují uhlí. Alpiq Holding vznikl spojením společností Atel a EOS na začátku letošního roku. Působí v 29 zemích Evropy. V loňském roce obě společnosti při obratu 15,8 miliardy švýcarských franků měly zisk ve výši 790 milionů franků. Skupina zaměstnává kolem deseti tisíc lidí.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (34x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Novým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich PetržilkaNovým generálním sekretářem České plynárenské unie se stal Oldřich Petržilka (32x)
V pondělí 22. března 2010 se v Praze sešlo prezidium České plynárenské unie (ČPU), aby jmenovalo nového generálního sekr...
Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (30x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...