Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Větrné turbíny GE Energy 2,5XL byly vybrány pro projekty v Polsku

Větrné turbíny GE Energy 2,5XL byly vybrány pro projekty v Polsku

Publikováno: 10.10.2007, Aktualizováno: 12.7.2022 13:24
Rubrika: Větrné

Společnost GE Energy dodá 19 svých větrných turbín 2.5xl společnosti E.ON Energy Projects GmbH (EEP) pro nové projekty v Polsku. EEP v současné době realizuje v Polsku několik projektů větrných elektráren, kde chce fungovat jako nezávislý výrobce elektřiny. Budou to první projekty v Polsku, v nichž bude použita nová technologie větrných turbín 2.5xl společnosti GE Energy.

Po dokončení instalace v prosinci 2008, jak je v tuto chvíli plánováno, přidá 19 větrných turbín do distribuční sítě v Polsku 47,5 megawattu větrné kapacity. „Tato aktivita dokládá rostoucí zájem Polska o čistou, větrem tvořenou elektřinu, která může zemi pomoci splnit vytyčené cíle pro obnovitelnou energii,“ řekl Vic Abate, prezident společnosti GE Energy pro technologie obnovitelných zdrojů energie. „GE má se spolehlivou technologií zdokonalených větrných turbín 2.5xl výborné předpoklady pro realizaci tohoto projektu.“
Větrná turbína 2.5xl nabízí pětibodový nárůst kapacity a 12procentní nárůst ročního výtěžku energie proti předchozímu 2,5megawattovému modelu, který byl uveden v roce 2004. Lze jej provozovat na místech s průměrnou rychlostí větru až 8,5 metru za sekundu.
S průměrem rotoru 100 metrů je 2.5xl největší větrnou turbínou GE pro použití na pobřeží. Její konstrukce odpovídá požadavkům Evropské unie, kde nedostatek volné půdy omezuje velikost projektů.
Turbína 2.5xl byla uvedena v loňském roce a představuje další vývojový stupeň flotily větrných turbín GE Energy. Staví na úspěchu 1,5megawattových strojů GE, kterých se po celém světě provozuje přes 6.600 kusů, a patří tak mezi nejpoužívanější větrné turbíny megawattové třídy. Začátkem tohoto měsíce oznámila GE také plánovanou dodávku 52 větrných turbín 2.5xl pro nový větrný park v tureckém Bahce.
Stroje 2.5xl pro E.ON budou vyrobeny v továrnách GE Energy na větrné turbíny v německém Salzbergenu.
Technologie větrných turbín společnosti GE Energy je zásadní součástí celopodnikové iniciativy GE s názvem ecomagination, jež je zaměřena na vývoj a tržní prosazování technologií, které pomohou zákazníkům s řešením naléhavých ekologických problémů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (30x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (30x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Dohoda se společností Invenergy v hodnotě přesahující miliardu dolarů uzavítá rekordní růst pro GE Energy v oblasti větrných turbín v roce 2007 (22x)
Praha, 22. ledna 2008 – Jako dovršení roku 2007, kdy GE Energy zaznamenala v oblasti větrných turbín rekordní růst...