Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    GE Energy představuje dva významné projekty v Rumunsku

GE Energy představuje dva významné projekty v Rumunsku

Publikováno: 6.10.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:21
Rubrika: Tiskové zprávy, Větrné

Společnost GE Energy představila dva projekty, které se budou realizovat v Rumunsku. Mají urychlit modernizaci energetické infrastruktury země. V jejich rámci GE Energy dodá 139 větrných turbín skupině ČEZ, která je instaluje ve své elektrárně v Tulcei. Půjde vůbec o největší instalaci větrných turbín GE Energy na evropském kontinentu. Díky ní vznikne jedna z největších „větrných“ farem v Evropě.

V rámci druhého projektu dodá GE Energy čtyři nejvýkonnější plynové motory Jenbacher 6 energetické společnosti S.C. VEST ENERGO S.A. VEST-ENERGO. Ta je použije k vybudování 14-MW kogenerační jednotky v Bukurešti, která podpoří modernizaci vytápění místních čtvrtí.

„Oba projekty jsou součástí širších snah Rumunska modernizovat svou energetickou infrastrukturu,“ řekl generální ředitel GE Energy pro střední a východní Evropu, Rusko a Společenství nezávislých států Rod Christie. „Tyto projekty v Rumunsku podtrhují obecnější regionální trendy ve středoevropských a východoevropských zemích. Mnohé země využívají pokroku v energetických technologiích, liberalizace energetického sektoru a přístupu k novým zdrojům financování, aby modernizovaly stávající energetickou infrastrukturu. Jsme velice rádi, že můžeme region střední a východní Evropy podporovat prostřednictvím dodávek těchto technologií. Zároveň jsme si vědomi své odpovědnosti - naším úkolem je pomoci těmto zemím v dosažení jejich energetických cílů.”

CEZ Romania si zvolila technologie GE Energy pro projekt Fintinele
GE dodá společnosti CEZ Romania, která je dceřinou společností české energetické skupiny ČEZ, větrné turbíny typu 2.5xl. Projekt se nachází nedaleko města Tulcea v regionu Dobrogea, který patří z hlediska větrné energie k nejzajímavějším v celém Rumunsku. Půjde o velice rychlý projekt - větrné turbíny GE se budou instalovat a mají se zprovoznit během několika měsíců: od dubna do prosince 2009.


Podle Evropské asociace pro větrnou energii má Rumunsko v současné době 8MW instalované větrné kapacity (údaj ze začátku roku 2008). Cílem vlády je do konce roku 2010 zvýšit kapacitu o 200MW. Projekt Fintinele má pomoci cíl nejen splnit, ale rovněž ho překonat. VEST ENERGO si vybralo plynové motory Jenbacher od GE Energy. Nové motory umožní dosáhnout vyšší energetické efektivity
I když kogenerační jednotky Jenbacher vyvíjené a vyráběné společností GE Energy jsou rozšířeny po celé Evropě, projekt VEST ENERGO je jedním z prvních komerčních instalací motoru J624, který je vůbec prvním světovým komerčním 24válcovým plynovým motorem. Minulý týden společnost GE Energy oznámila, že první dva motory J624 GS budou instalovány v největší holandské rajčatové farmě Royal Pride Holland, kde budou zajišťovat pohon kogenerační jednotky.
Kogenerační jednotky VEST-ENERGO v Bukurešti byla zřízena v souladu s plánem rumunské vlády na dosažení vyšší energetické efektivity. Součástí plánu je také výrazná modernizace městského a průmyslového vytápění. Dnes zveřejněný projekt bude významným krokem na cestě Rumunska k modernizaci vytápění a ke zvýšení celostátních energetických standardů za účelem dosažení kompatibility se směrnicemi EU. Kogenerační provoz je efektivnější a spotřebuje méně fosilního paliva než separátní výroba tepla a elektřiny. Proto Evropská unie oslovila své členské země, aby kogenerační systémy podporovaly.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (68x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (41x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...