Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Větrné elektrárny u Věžnice slavnostně otevřeny. Pomáhají i obci

Větrné elektrárny u Věžnice slavnostně otevřeny. Pomáhají i obci

Publikováno: 12.10.2010
Rubrika: Větrné

Za účasti zástupců provozovatele, dodavatele a představitelů místní samosprávy byla 11. října 2010 slavnostně otevřena dvojice nových větrných elektráren ve Věžnici. Ročně by měly oba stroje provozované společností ČEZ Obnovitelné zdroje vyrobit dohromady zhruba 9 milionů kWh elektrické energie a pokrýt tak spotřebu téměř 3 000 domácností.

Za účasti zástupců provozovatele, dodavatele a představitelů místní samosprávy byla dnes slavnostně otevřena dvojice nových větrných elektráren ve Věžnici. Dvojice moderních větrných elektráren pochází z produkce společnosti RE power, generálním dodavatelem stavby byla společnost ŠKODA PRAHA Invest.
Dvojice strojů byla postavena v podzimních měsících roku 2009. V období od konce loňského roku byly na programu provozní a zátěžové zkoušky, sledovaly se reakce strojů na změny klimatických podmínek a koordinace jejich provozu s potřebami distribuční soustavy.
Ostrý provoz by měl znamenat naplnění předpokládané roční produkce obou strojů v objemu cca 9 milionů kWh, které pokryjí spotřebu téměř 3.000 domácností.
„Jsme potěšeni, že po můžeme rozšířit portfolio provozovaných obnovitelných zdrojů o další větrné elektrárny, které mají na Vysočině ideální podmínky pro efektivní výrobu ekologicky čisté elektřiny. Díky výborné spolupráci s obcí Věžnice i přístupu všech partnerů, kteří se na projektu podíleli, hodnotíme dosavadní výsledky zkušebního provozu velice pozitivně. Věřím, že do budoucna se elektrárny stanou přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vezmou obyvatelé i návštěvníci kraje,“ uvedl ke startu elektráren ředitel a jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.
Provoz obou elektráren znamená současně nezanedbatelný finanční přínos i pro obec Věžnice. Ta např. z takto získaných prostředků podporuje fungování místní školy. „Mezi další investice, které umožní patří třeba nové parkoviště, víceúčelové hřiště, odbahnění rybníka nebo oprava místních komunikací,“ říká starosta obce Věžnice Josef Málek.

Technologie větrných elektráren v lokalitě Věžnice
Výrobce: REpower Systems AG
Typ větrné elektrárny: REpower MM92
Jmenovitý výkon: 2 050 kW
Výška do osy rotoru: 80 m
Průměr rotoru: 92,5 m
Celková výška: 126,3 m
Průměr paty věže: 4,3 m
Celková hmotnost: 254,8 tun
Regulace výkonu: Pitch, aktivní regulace otáček změnou úhlu náběhu rotorových listů
Pracovní otáčky rotoru: 7 až 16 ot/min
Generátor: asynchronní 900 až 1.800 ot/min, U = 690 V

Instalace zdrojů 100 % čisté ekologické energie u Janova je zároveň v souladu s nedávno ohlášenou vizí Futuremotion, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji (více na www.futuremotion.cz).

Snímky elektrárny:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (37x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (23x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. (22x)
Tým konstruktérů v GE dostal nelehký úkol. Vytvořit takový návrh rotoru větrné turbíny, který by snížil plýtvání větrem,...