Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    V Hradci Králové vyrábějí i gondoly větrných elektráren

V Hradci Králové vyrábějí i gondoly větrných elektráren

Publikováno: 31.10.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:29
Rubrika: Energetické strojírenství

Královéhradecká firma Excon Steel patří v současné době k našim předním výrobcům zařízení nejen pro chemický a petrochemický průmysl, ale i energetiku, věže větrných elektráren, projekty z oblasti životního prostředí a speciálních ocelových konstrukcí. V těchto oborech poskytuje komplexní služby, konstrukční i výrobní, dle přání zákazníků. Jak redakci časopisu All For Power řekl obchodní ředitel firmy Vladimír Dittrich, práce tady v současnosti mají až nad hlavu, o zakázky není nouze.

Hlavním předmětem činnosti firmy Excon Steel Hradec Králové jsou výroba, návrhy a dodávky aparátů a zařízení velkých hmotností, nad 50 tun, dle specifikací zákazníků. Jde především o tlakové nádrže, trubkové výměníky, kolony a reaktory, části větrných elektráren a další výrobky, třeba speciální nosné ocelové konstrukce. Téměř veškerá produkce jde na export do všech končin světa.
Výkonný ředitel Exconu Steel Hradec Králové Jiří Olšanský nám při prohlídce výrobních provozů ukázal, kde tady v současné době kvalifikovaní dělníci svařují třeba speciální dvanáctitunové gondoly pro větrné elektrárny o výkonu 2MW. Těch si tady zákazník ze SRN, firma RE Power Hamburg, objednal rovnou 150 kusů. Z toho je zřejmé, že zrovna výrobě elektřiny z alternativních zdrojů věnují u našich západních sousedů velkou pozornost. Výroba gondol větrných elektráren by mohla v budoucnu patřit k prioritám firmy.
Ředitel Jiří Olšanský nás také informoval o organizačním začlenění. Excon Steel Hradec Králové je dnes součástí společnosti Excon. Ta zahájila svou činnost v roce 1990 jako projekční ateliér, specializující se na statiku a dynamiku ocelových konstrukcí, její rozvoj byl v prvopočátcích spojen s obrovským rozvojem sektoru telekomunikací. V roce 1995 firma Excon rozšířila své podnikatelské aktivity o inženýrskou a dodavatelskou činnost a počátkem roku 2003 zakoupila i královéhradecký výrobní závod, původně ZVU Chemie.
Excon Steel Hradec Králové s téměř čtyř stovkami kvalifikovaných zaměstnanců má více než stoletou tradici. Firma vznikla kolem roku 1869 pod názvem První česká akciová strojírna a koncem 19.století zaměstnávala na šest stovek lidí. Tehdy, za Rakousko – Uherska, byly hlavním výrobním programem cukrovary a parní kotle. V roce 1921 se stala součástí Škodových závodů, největšího československého strojírenského komplexu, a začal další rozvoj výrobních oborů, pivovarů, parních kotlů, plynáren, lihovarů a chemie. Výrobky tehdy putovaly jak do Evropy, tak do celého světa. Po druhé světové válce byl podnik znárodněn. Pod novým názvem ZVÚ Hradec Králové vyráběl především pro potřeby zemí RVHP, ale i pro Čínu, Egypt, Pákistán. Výrobní program byl dále rozšířen o petrochemická a ekologická zařízení.  

 

Parní buben pro projekt Lindsay, zákazník Borsig Berlin

Nosiče pro větrné elektrárny o výkonu 2MW, zákazníkem je RE Power Hamburg

Parní buben pro projekt Kavian (ocelárna v Iránu)

Vysokotlaký ohřívač napájecí vody pro Duslo Šala

 

Zplynovací reaktor pro projekt Fujian – rozšíření rafinerie v Číně, konečný uživatel EXXON Mobil a Saudi Aramo 

 

Zásadní obrat přinesly změny po roce 1989. Podnik se stal nezávislým, název byl upraven na ZVU a z firmy se stala soukromá akciová společnost. Od roku 1997 produkovali zdejší zaměstnanci své výrobky pod názvem ZVU Chemie a v letech 1999 – 2002 se stali součástí rakouské společnosti Böhler HDT. Od počátku roku 2003 je značka Excon Steel součástí pražské inženýrské firmy Excon. 
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (41x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (38x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...