Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Projekt větrného parku Stříbro vychází vstříc obcím

Projekt větrného parku Stříbro vychází vstříc obcím

Publikováno: 14.10.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:13
Rubrika: Větrné, Tiskové zprávy

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje oznámila parametry alternativního řešení projektu větrného parku Stříbro, který by mohl být umístěn v okolí tohoto západočeského města. Nová podoba vychází vstříc zejména zájmům obyvatel obcí Těchlovice a Otročín.

Předchozí návrh projektu počítal s výstavbou až 13 strojů na katastrech obcí Těchlovice, Otročín a Jezerce (vše části města Stříbro). Vzhledem ke společenské diskusi v lokalitě a při respektování odpovědnosti za dopady na životní prostředí se společnost ČEZ Obnovitelné zdroje rozhodla upravit plánovaný počet strojů.
Snížením počtu větrných elektráren situovaných původně v blízkosti města Stříbra a v jižní části katastru obcí Těchlovice a Otročín chce ČEZ Obnovitelné zdroje v maximální možné míře vstříc požadavkům dotčených obcí, např. ohledně hluku a dopadů na krajinný ráz. Společnost současně počítá s dodržením vzdálenosti elektráren cca 1 500 metrů od obydlených stavení. Jednotkový výkon elektráren má činit 2 MW, výška stožáru 100 m a průměr rotoru 90 až 100 m.
„Projekt větrného parku v okolí Stříbra má podle prvních zjištění v porovnání s podmínkami v rámci celé ČR výborné parametry. Výhodou je dostatečné větrné proudění a velmi dobré možnosti připojení do sítě,“ uvedl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Zároveň zde nedochází ke kolizi s požadavky armády a jde o bezletovou zónu. Teoretické odhady by ještě mělo potvrdit následné měření větrného potenciálu přímo v terénu.
Následovat by nyní mělo zpracování EIA (Enviroment Impact Assassment, Studie posouzení vlivu stavby na životní prostředí), která zohlední všechny aspekty budoucí stavby, jako např. hlasitost provozu či vliv na živou přírodu. Poslední krokem je získání stavebního povolení, které je vázáno právě na schválení EIA. Celý tento proces může trvat řádově měsíce.
„Obce, na jejichž katastru budou stroje stát, získají pravidelný příspěvek do rozpočtu ve výši 210 000 korun ročně za jednu elektrárnu po dobu 20 let. Příspěvek bude každých pět let navyšován až na 270 000 korun ročně v posledních pěti letech,“ přidal další podrobnosti Josef Sedlák.
Celkově připravuje ČEZ Obnovitelné zdroje v současnosti zhruba 80 větrných elektráren, které mají souhlas měst a obcí, zajištěnou rezervaci vyvedení výkonu a z velké části vyřešené pozemky. Připravované projekty větrných elektráren počítají s instalovaným výkonem 150 až 220 MW. Jejich cílem je snaha o posílení podílu výroby z obnovitelných zdrojů ve Skupině ČEZ i v rámci ČR a příspěvek ke snížení produkce skleníkových plynů.
ČEZ Obnovitelné zdroje patří do Skupiny ČEZ a vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii v 21 vodních elektrárnách. Ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu. Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cílem v oblasti větrné energie je dosáhnout v roce 2012 hranice 100 MW instalovaných ve větrných elektrárnách a do roku 2020 celkem 500 MW.
Výroba z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2007 představovala 1575 GWh (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem výroby z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ byly vodní elektrárny. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (40x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...