Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Hüner řekl na konferenci ČEPKON: Sázka jen na obnovitelné zdroje zdraží elektřinu

Hüner řekl na konferenci ČEPKON: Sázka jen na obnovitelné zdroje zdraží elektřinu

Publikováno: 3.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 12:30
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Pokud by předpokládaný nárůst spotřeby elektřiny o deset terawatthodin do roku 2020 chtěla Česká republika pokrýt jen obnovitelnými zdroji energie, povede to k rychlému nárůstu cen. Na energetické konferenci ČEPKON, která se uskutečníla 10. a 11. června, to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Obnovitelné zdroje, mezi něž patří například vodní, větrná nebo sluneční energie, nejsou podle něj samotné schopny v celé míře přispět k závazku snižování emisí.

'Je dobře, že Evropa je lídrem ve snižování emisí CO2, ale je třeba bedlivě sledovat, co dělají ostatní bloky. Použil bych jeden příměr z cyklistiky. Jedeme dlouho v čele závodu a jsme ti, co vedou. Ale když se otočíme, zjistíme, že peloton jede jinudy,' řekl Hüner.
Obnovitelné zdroje a úspory jsou podle Hünera nejdražší cestou ke snižování emisí s efektem v řádu pěti až deseti procent. Náměstek spočítal, že k pokrytí stoupajících odběrů by bylo třeba například 3200 větrníků o výkonu dvou megawatt.
Instalace větrných elektráren by přispěla k nárůstu cen elektřiny o deset procent. Zajištění stejného množství proudu spalováním biomasy by elektřinu zdražilo o 15 procent a sluneční elektrárny zvednou cenu o 55 procent.
Na to, že obnovitelné zdroje jsou drahé a nedokážou konkurovat konvenčním palivům, jako je například uhlí nebo plyn, upozorňovala v začátcích debat řada odborníků. 'Dnes to již úplně neplatí. S tak vysokou cenou ropy, jaká je nyní, jsou ale obnovitelné zdroje stále více konkurenceschopnější,' řekl na konferenci Jean-Arnold Vinois z Generálního ředitelství Evropské komise pro energetiku a dopravu.
Nyní se energetickém mixu unie podílejí zhruba z 80 procent fosilní paliva, jako je uhlí, plyn či nafta. Zbytek představuje jaderná energie a obnovitelné zdroje jako větrná, solární energie či biomasa. 'Kdybychom s tím nic nedělali, podíl fosilních paliv by se do roku 2030 ještě zvýšil,' řekl Vinois.
Někteří politici nyní požadují, aby Evropská komise za nízkouhlíkový a bezemisní energetický zdroj s pozitivním dopadem na životní prostředí a udržitelný rozvoj prohlásila i jadernou energetiku. Vyzvala k tomu část účastníků květnového jaderného fóra v Praze. Komise zatím nechává rozhodování v této oblasti na členských státech.
'Bez rozvoje jaderné energetiky v žádném případě nejsme schopni dlouhodobě snižovat emise CO2,' řekl dnes Hüner. Odklon od jádra podle něj vede ke zvyšování poptávky po elektřině a vyšší atraktivitě fosilních zdrojů.
Energeticko-klimatický balíček EU, který letos v lednu představila Evropská komise, obsahuje tzv. cíl 20-20-20, který má být dosažen do roku 2020. Jde o snížení skleníkových plynů o 20 procent, dále o zvýšení podílu obnovitelných zdrojů, tedy sluneční, větrné, vodní energie, biomasy a dalších, na konečné spotřebě energie na 20 procent v průměru za celou EU. Stejného podílu by měla dosáhnout energetická účinnost.
Právě na úspory energií je třeba podle EK klást důraz. 'Průmyslníci si to uvědomují a není podle nich problém pomocí úspor snížit spotřebu až o 30 procent,' podotkl Vinois. Komise se zaměřuje na oblast dopravy, energetickou účinnost budov a spotřebu domácích spotřebičů. V rámci programu Inteligentní energie pro Evropu chce EK na programy racionálního využívání energie do roku 2013 rozdělit celkem 720 milionů eur.
Hüner rovněž řekl, že páteční dohoda ministrů EU ohledně liberalizace energetiky, může být problematická. Jde například o to, jak se bude oddělovat manažersky a personálně vedení výroby a přenosu. Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt podotkl, že jde o dohodu spíše politického rázu.
Země si podle ní budou moci vybrat ze tří možností, jak oddělit výrobu a přenos elektřiny a plynu. V Česku se to dotkne hlavně plynárenství. K návrhu se bude nyní vyjadřovat i Evropský parlament, konečná dohoda se očekává do konce letošního roku (zdroj: Zpráva ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...