Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    České domácnosti platí za teplo méně než německé

České domácnosti platí za teplo méně než německé

Publikováno: 6.12.2019
Rubrika: Tiskové zprávy

Teplárenské sdružení České republiky se ohrazuje proti nepravdivým tvrzením uvedeným ve zprávě ČTK z 27. listopadu s názvem „Studie: Češi vydají za teplo z CZT ze mzdy pětkrát více než Němci“ a jejímu manipulativnímu vyznění, které mělo navodit dojem, že ceny tepla v České republice jsou předražené.

V uvedené zprávě zde se uvádí, že německé domácnosti platí za 1 GJ tepla po převodu průměrně 455 Kč a tím mají i nižší roční náklady za teplo ve výši 9400 Kč, zatímco u nás budou podle uvedené zprávy průměrné roční náklady na teplo 12 500 Kč. „Studie, kterou údajně nechalo zpracovat Sdružení českých, moravských a slezských SVJ není nikde k dispozici a se sdružením se nám nepodařilo navázat kontakt, na e-mail nikdo nereaguje, telefon uvedený na internetových stránkách sdružení nikdo nezvedá,“ uvedl Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení České republiky.

Informace o cenách tepla pro německé domácnosti uvedené v tiskové zprávě jsou nepravdivé, ve skutečnosti jsou průměrné ceny tepla v Německu vyšší než v České republice. Podle německé nezávislé poradenské společnosti co2online gGmbH budou letošní průměrné náklady na dálkové teplo u německých domácností 910 Euro. To je po přepočtu 23 387 Kč, tedy částka dva a půl krát vyšší než uvádí zpráva ČTK. Je to také skoro dvakrát více, než ve zprávě uvedené náklady české domácnosti na teplo.

Podle mezinárodní ročenky evropského sdružení Euroheat&Power byla pro rok 2017 v Německu průměrná cena dálkového tepla po přepočtu z eura 627 Kč/GJ včetně DPH. Průměrná cena tepla pro konečné spo­třebitele v České republice v roce 2017 byla 561 Kč/GJ včetně DPH, tedy o více než 10 % nižší. Novější komplexní statistika o průměrných cenách tepla není k dispozici. Je zřejmě pravda, že německé domácnosti utratí za teplo menší díl platu než domácnosti české, to se ovšem týká veškerého zboží a je to dáno podstatně vyššími platy v Německu a nikoliv vysoko­u cenou tepla v České republice.

Ani poměr průměrných nákladů na teplo oproti průměrné mzdě v Německu ovšem není pětkrát nižší než v České republice, jak je nepravdivě uvedeno ve zprávě ČTK. Skutečné náklady německých domácností na teplo jsou ve skutečnosti více než dvojnásobné oproti údaji ze zprávy ČTK.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (42x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (38x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...