Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu

Publikováno: 13.4.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:27
Rubrika: Větrné

Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladensku, včera v testovacím režimu začaly vyrábět elektřinu a dodávat energii do distribuční sítě. Projekt skupiny J&T s celkovou investicí 190 milionů korun v obci Pchery zahrnuje 2 větrné elektrárny, z nichž každá má instalovaný výkon 3 MW.

Větrné elektrárny WWD−3 v Pcherech jako první v ČR používají rotor (vrtuli) o průměru 100 metrů. Výška osy rotoru (tzn. výška stožáru) dosahuje 88 metrů. Generální dodavatel větrných elektráren, společnost ČKD Blansko Wind, v minulých dnech úspěšně provedla aktivaci i testování všech zařízení a připravila obě elektrárny k zahájení provozu. První větrná elektrárna se rozběhla v úterý večer, druhá elektrárna začala vyrábět elektřinu včera v odpoledních hodinách.
„Po několika dnech výroby v testovacím režimu přejdou obě elektrárny příští týden do zkušebního provozu a následně pak do komerční fáze své činnosti,“ uvedl manažer projektu František Čupr ze skupiny J&T. „Projekt větrných elektráren v Pcherech je úvodní etapou v realizaci našich širších plánů rozvoje obnovitelných zdrojů, které jsou jednou z priorit skupiny J&T v energetice,“ podotkl dále Čupr.
Celková průměrná roční výroba větrných elektráren Pchery by mohla dosahovat zhruba 11 GWh. Umístění větrných elektráren je výhodné pro obec Pchery, která by měla ročně získávat 240 tisíc Kč.
Instalované elektrárny používají špičkovou finskou technologii WinWinD se systémem Multibrid. Jsou vybaveny automatickým řídícím systémem, který kontroluje generátor a síť, čímž optimalizuje výrobu energie dle převládajících větrných podmínek. I při nižší rychlosti větru dosahuje turbína vysoké účinnosti díky unikátní konstrukci listů vrtule a kontrole jejich natáčení. Ve srovnání s doposud instalovanými 90ti metrovými rotory vyrobí elektrárny typu WWD-3 při stejných větrných podmínkách zhruba o 15 % více elektřiny.
Výrobce technologie, finská společnost WinWinD, zaujímá třetí místo mezi světovými výrobci v dodávkách větrných elektráren s výkonem nad 2,5 MW. Od roku 2004 bylo v Evropě (Finsko, Estonsko) instalováno celkem 20 turbín tohoto typu a během provozu byla ověřena jejich vysoká spolehlivost.
 

Zaznamenali jsme objektivem počátkem roku:

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (30x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (26x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. (22x)
Tým konstruktérů v GE dostal nelehký úkol. Vytvořit takový návrh rotoru větrné turbíny, který by snížil plýtvání větrem,...