Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Válcovna trub TŽ modernizovala

Válcovna trub TŽ modernizovala

Publikováno: 25.5.2009
Rubrika: Technologie, materiály, Energetické strojírenství

V roce 2008 dokončila společnost Válcovna trub TŽ, a.s. (VTTŽ) nejrozsáhlejší investici v historii rourovny a uvedla tak do provozu modernizovanou válcovací trať „Velký Mannesmann“. Celá rekonstrukce a modernizace přišla zhruba na 700 mil. Kč.

Hlavním přínosem, kromě navýšení celkové kapacity, je zlepšení povrchové kvality a přesnosti trubek, rozšíření sortimentu jakostí oceli a délek trubek, snížení měrné spotřeby vsázkového materiálu, snížení nákladů na tepelné zpracování a na dodatečné opravy trubek a v neposlední řadě i rozšíření možností a objemu nedestruktivní defektoskopie, značení a svazkování trubek. V současnosti běží ve VTTŽ projekt „Výzkum, vývoj a ověření nových technologií výroby 9 Cr ocelových trubek pro energetiku“. Je řešen v rámci programu průmyslového výzkumu a vývoje „Impuls“. Časový rozsah a harmonogram celého projektu je rozdělen do let 2008 až 2010. Cílem projektu je optimalizace technologie výroby bezešvých trubek z legovaných 9 Cr ocelí pro energetiku na poutní stolici ve VTTŽ, včetně zpracování technologických postupů.


Výrobek by měl být v provozních podmínkách VTTŽ plně reprodukovatelný se zvýšenou výrobní jistotou a vysokou přidanou hodnotou a konkurenceschopný s ekvivalentními zahraničními výrobky. Společnost VTTŽ, která zaměstnává 730 lidí, se stala součástí skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel na podzim roku 2005. Trubky z produkce válcovny tvoří například součástí zařízení tuzemských jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech, centrálního tankoviště ropy v Kralupech či projektů nadnárodních naftařských a plynárenských společností, jako například Texaco nebo Esso.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (51x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (47x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...