Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    NOVÉ TERITORIUM – NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO DOOSAN ŠKODA POWER

NOVÉ TERITORIUM – NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO DOOSAN ŠKODA POWER

Publikováno: 12.5.2015
Rubrika: Energetické strojírenství

Doosan Škoda Power zvítězila jako dodavatel industriálních parních turbín pro Doosan Heavy Industries & Construction, která získala objednávku na projekt v Kazachstánu. Jedná se o dodávku pro paroplynový blok v petrochemickém komplexu Karabatan s celkovým výkonem 310 MW, který je situován v provincii Atyrau, severně od Kaspického moře ve zvláštní ekonomické zóně.

Klíčová slova: Škoda, parní turbíny, paroplynový blok

V této zóně se postupně buduje rozsáhlý petrochemický komplex s odsolovacími jednotkami na výrobu sladké vody z vody mořské. Celý paroplynový blok bude vyrábět elektřinu primárně pro vlastní spotřebu a přebytky pak budou distribuovány do veřejné sítě. Koncovým investorem projektu výstavby je kazachstánská Integrated Petrochemical Complex (IPC) of Karabatan.

„Kazachstán je pro nás zcela novým trhem, který se však rozvíjí velmi rychle. Je proto skvělé, že jsme v tomto regionu získali první zakázku. Doufám, že bude dobrým odrazovým můstkem pro další projekty,“ uvedl Jan Kučera, obchodní manažer Doosan Škoda Power.

Doosan Škoda Power dodá dvě totožné turbíny o výkonu 56 MW včetně generátoru, příslušenství a převodovky. Kondenzační industriální turbíny typu MTD30 jsou osvědčené jednotělesové konstrukce. Pro projekt Karabatan je uvažován koncept s axiálním výstupem do vzduchového kondenzátoru a odběrem páry do regenerace. Konečné předání celého paroplynového bloku koncovému zákazníkovy je plánované na začátek roku 2018. Pro Doosan Škoda Power představuje zakázka finanční objem v řádech stovek milionů korun.

Kazachstán a okolní středoasijské země jsou velmi perspektivním trhem, neboť plánují do roku 2020 postavit podobné elektrárny o celkovém výkonu 23 GW. Projekt tak může být rozhodující referencí pro získání dalších zakázek v tomto středoasijském teritoriu. 

O společnosti Doosan Škoda Power

Doosan Škoda Power, součást globálně působící firmy Doosan, respektive obchodní skupiny Turbo/Generator v rámci jednotky Doosan Heavy Industries & Construction. Je významným světovým výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny v rozpětí výkonů 10 až 1200 MW pro široký rozsah aplikací. V letošním roce slaví firma 111 let výroby parních turbín vlastního designu.

O skupině Doosan

Skupina Doosan byla založena v roce 1896. Je nejstarší firmou v Koreji a vyvinula se v přední mezinárodní firmu. Tvoří ji síť více než 4000 obchodních míst a zaměstnává 43 000 lidí v 35 zemích světa. Produktové portfolio firmy Doosan zahrnuje jaderné elektrárny, tepelné elektrárny, elektrárny na odsolování mořské vody i „zelenou“ energii. Dále např. odlitky a výkovky, systémy pro manipulaci s materiálem, komplexní řadu stavebního a strojního zařízení, obráběcí stroje, lodní dieselové motory, prostředky kolejové dopravy, stavebnictví, ocelové mosty atd.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (47x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (42x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...