Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ArcelorMittal Frýdek-Místek slaví 180 let své činnosti. Vyráběl nejen plechy, ale také pilníky nebo minové granáty.

ArcelorMittal Frýdek-Místek slaví 180 let své činnosti. Vyráběl nejen plechy, ale také pilníky nebo minové granáty.

Publikováno: 12.9.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

ArcelorMittal Frýdek-Místek (AMFM), dceřiná společnost huti ArcelorMittal Ostrava, slaví 180. výročí. Základy podniku bývalých Válcoven plechu Frýdek-Místek položil v roce 1833 arcivévoda Karel Ludvík skrze Těšínskou komoru. Karlova huť, jak se podnik v době svého založení jmenoval, se stala nejprve nejvýznamnějším hutním závodem Těšínské komory a později největším výrobcem jemných ocelových plechů v Československu s výrobou více než 300 tisíc tun plechů ročně. V 70. letech minulého století se z válcovny plechů stal přední výrobce speciální transformátorové oceli, kterou dnes vyrábí jen dvanáct dalších podniků na světě.

Klíčová slova: ArcelorMittal, válcovna plechů, transformátorová ocel

Rád bych při příležitosti 180. výročí poděkoval všem, kteří mají podíl na tom, že můžeme slavit toto významné jubileum. Jsem hrdý, že umíme jako jediný podnik v republice a jeden z pouhých třinácti na světě vyrábět něco tak unikátního, jako je transformátorová ocel,“ říká Dirk Stroo, generální ředitel AMFM.

Historie podniku se začala psát v roce 1833, kdy Těšínská komora vybudovala v Lískovci u Frýdku-Místku Karlovu huť se šesti kovářskými dílnami poháněnými vodními koly. První plech, který místní huť proslavil v následujícím století, byl v huti vyválcován v roce 1851. Hutní podnik se však v průběhu 180 let svého působení nezabýval pouze výrobou plechů. V 60. letech 19. století se zde vyrábělo denně tři tisíce pilníků. Během první světové války pak továrnu opustilo 600 tisíc minových granátů. V období mezi válkami se z  podniku stal největší výrobce jemných ocelových plechů v celé střední Evropě. V roce 1937 dosahoval objem výroby plechů 28 tisíc tun ročně.

Po druhé světové válce se podnik modernizoval, byla vystavěna válcovna za studena se dvěma kvarto stolicemi. K nejvýznamnějším investicím došlo po změně majitele v roce 2007, kdy se podnik stal dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava. Nejprve byla ukončena výroba plechů za tepla a pokračuje pouze studená fáze výroby. Proběhla modernizace výroby transformátorové oceli, do které se investovalo přibližně 1,6 miliardy korun. V letech 2007 – 2009 byly postaveny nové pece pro vysokoteplotní žíhání, nanášecí linka a termorovnací linka. Významná část investic směřovala také do oblasti ekologie, odpadového hospodářství a regenerace zdrojů.  

Výroba plechů ve AMFM nadále pokračuje, dnes se však válcují tzv. za studena. Jedná se o odlišný způsob válcování, jehož výsledkem jsou plechy s hladkým povrchem a velkou přesností. Ty nacházejí uplatnění ve strojírenství či v automobilovém průmyslu.

ArcelorMittal Frýdek-Místek (dříve Válcovny plechu Frýdek-Místek) jsou dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava. Společnost je významným výrobcem za studena válcovaných ocelí. Nosným produktem jsou orientované transformátorové plechy pro elektrotechnický průmysl a plechy dynamové. Většinu své produkce elektrotechnických ocelí společnost vyváží do zahraničí. V současné době má firma 660 zaměstnanců včetně dceřiné společnosti ArcelorMittal Technotron a závodu Válcovna za studena v Ostravě Vítkovicích.

ArcelorMittal Ostrava a.s.je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Jemné hotovní tratě ve Starém závodě (30. léta) - válcování jemných plechů za teplaMořící linka RuthnerProces oplachu plechů načisto po moření nebo pozinkováníPohon navíječky Nanášecí linky - výstupní částVstupní část nové investice - Termorovnací linky Vstupní část rekonstruované Termorovnací linkyVýstupní část Nanášecí linky - nová investice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (43x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...