Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Elektrárna Kladno: nový blok K7 dokončen

Elektrárna Kladno: nový blok K7 dokončen

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Elektrárny, Tiskové zprávy

Výstavba nového bloku elektrárny Kladno, kterou provozuje společnost Alpiq Generation (CZ), byla úspěšně dokončena. Blok byl provozovateli oficiálně předán generálním dodavatelem, společností Kraftanlagen Mnichov, která je součástí holdingu Alpiq. Projekt byl dokončen podle stanoveného časového harmonogramu a rozpočtu.

Klíčová slova: Alpiq, elektárna Kladno

Nový 135 megawattový blok s názvem K7 nahradil zastaralý uhelný blok, který byl v provozu od druhé poloviny sedmdesátých let. Jeho uvedením do provozu došlo ke zvýšení čistého výkonu zdroje o 101 megawattů a snížení ekologické zátěže. Blok K7 tak již nyní splňuje nové emisní předpisy Evropské unie, které vejdou v platnost od 1. ledna 2016. Nový blok významně navyšuje výkon elektrárny v Kladně, která bude tudíž schopna dodávat více elektřiny na úrovní lokální, regionální a národní. Zároveň i do budoucna zajistí spolehlivé dodávky tepla pro město Kladno. Zvýšení tepelného výkonu také dovolí budoucí rozšíření distribuční tepelné soustavy a potenciální připojení nových zákazníků.

Projektová fáze bloku K7 trvala méně než 4 roky a zahrnovala přípravu, legislativní schvalovací proces, samotnou výstavbu bloku a jeho uvedení do provozu. Hodnota projektu, která je zhruba 260 milionů EUR, představuje největší investici švýcarského energetického holdingu Alpiq v České republice od svého vstupu na lokální trh v roce 2002. Na výstavbě nového bloku se podílelo více než pět tisíc zaměstnanců zhruba šedesáti subdodavatelských firem, kteří pracovali pod vedením generálního dodavatele, společnosti Kraftanlagen Mnichov, resp. jeho dceřiné společnosti Kraftanlagen Power Plants. V období mezi srpnem a prosincem 2013 byl blok provozován ve zkušebním režimu, kdy byly odzkoušeny všechny systémy strojní, elektro, měření a regulace, a další podpůrné součásti.

Alpiq Generation (CZ) s.r.o.

Nezávislý výrobce energie v Kladně a ve Zlíně

Společnost je 100% vlastněná švýcarským energetickým holdingem AlpiqGroup  V Kladně a ve Zlíně provozuje moderní kogenerační zdroje na výrobu elektřiny a tepla, které splňují ekologické normy ČR a EU. Výkon kladenské elektrárny dosahuje 516 MWe, výkon zlínského zdroje 66 MWe. Společnost se tak řadí mezi největší nezávislé výrobce energie v České republice. Díky poskytování podpůrných služeb také výrazně přispívá ke stabilitě energetické soustavy ČR. Alpiq Generation (CZ) s.r.o. zaměstnává více než 400 pracovníků.

Více informací o Alpiq Generation (CZ): www.generation.alpiq.cz

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...