Nacházíte se:  Úvod    Vláda chce rozložit přidělování povolenek aukcemi do roku 2020

Vláda chce rozložit přidělování povolenek aukcemi do roku 2020

Publikováno: 5.3.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:07
Rubrika: , Tiskové zprávy

Vláda bude při jednání o novém energetickém balíčku EK prosazovat, aby prodej energetických emisních povolenek v aukcích nabíhal postupně mezi roky 2013 až 2020. Po včerejším jednání vlády to uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že toto je oficiální pozice vlády při vyjednávání s EK. Podle návrhu EK by si producenti elektřiny měli kupovat 100 % povolenek už od roku 2013. Ekologové postup vlády považují za špatný.

Nyní je dostávají zdarma; pokud jim zbudou, mohou je prodat. A naopak, pokud vypustí více CO2, než na kolik mají povolenky, může si chybějící povolenky dokoupit.

'Domníváme se, že máme na jednání přijít s pozicí, že aukce pro emisní povolenky pro energetiku mají být i po roce 2013 až do roku 2020 rozloženy v čase. Tato pozice je u nových zemí EU poměrně běžná,' uvedl premiér.

Důvodem českého postoje je podle Topolánka i struktura domácí energetiky, kdy tři pětiny elektřiny pocházejí z uhlí. Naopak například francouzská energetika je postavena na výrobě elektřiny v jaderných elektrárnách. Česko není podle Topolánka schopno zcela změnit strukturu energetických zdrojů do roku 2013.

Ministři svým rozhodnutím brání podle ekologů modernizaci českého průmyslu a novým technologiím. 'Evropskému obchodování s emisemi leckdo vyčítá, že zatím pracuje špatně, je neprůhledné a nejšpinavější podniky z něj paradoxně kasírují miliardy. Právem. Vláda chce, aby to tak zůstalo co nejdéle,' řekl ČTK Vojtěch Kotecký z ekologické organizace Hnutí Duha.

'Drtivá většina energetických zdrojů není mladší než ze 60. let minulého století a očekávají nás velké investice do nových uhelných elektráren. Takže při schválení současného návrhu EK bychom odčerpali potřebné investice, které budou potřeba nejvíce právě v té době,' upozornil Topolánek.

Podle premiéra bude mít ČR bezpochyby připraveny 'ústupové varianty'. Každopádně je podle něj ale evidentní, že nové země EU se současným návrhem komise budou mít problém. Podrobnější jednání očekává premiér ve druhém pololetí letošního roku a nebo až v průběhu českého předsednictví EU v roce 2009.

Od roku 1990 do roku 2005 zvýšily podle Topolánka staré evropské země emise o 3,6 %, zatímco nové evropské země snížily ve stejném období emise o 26 %. 'My kjótský protokol plníme na rozdíl od jiných,' uvedl (Zdroj: ČTK).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...