Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Westinghouse na MSV v Brně: Stavební práce, dodávky materiálu a technologické ocelové konstrukce bychom objednávali u českých firem

Westinghouse na MSV v Brně: Stavební práce, dodávky materiálu a technologické ocelové konstrukce bychom objednávali u českých firem

Publikováno: 5.10.2010
Rubrika: Firemní zpravodajství, Rozhovory

Jediný z trojice uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, který se účastnil Mezinárodního strojírenského veletrhu 2010 v Brně jako vystavovatel, byl americký Westinghouse. Na důvody účasti jsme se zeptali Kerryho Hanahana, ředitele zákaznických projektů Westinghouse v České republice.

 

Kerry Hanahan

Proč přijel Westinghouse do Brna na strojírenský veletrh?
Vedly nás k tomu tři základní důvody. Prvním je ten, že chceme, aby se česká veřejnost seznámila s řešením, které nabízíme pro uspokojení energetických potřeb České republiky. Proto náš stánek fungoval i jako informační centrum pro všechny, kdo se chtěli více dozvědět o našem reaktoru AP1000. Druhým důvodem je možnost účastnit se diskuse, která se rozvinula v souvislosti s tendrem ČEZ. Stavba jakékoli jaderné elektrárny v sobě přirozeně zahrnuje dialog a spolupráci mezi řadou subjektů ze státního i soukromého sektoru. Uvítali jsme proto příležitost zúčastnit se konference, jež se konala v rámci veletrhu, a diskutovat se zástupci české politiky a byznysu. A za třetí,… veletrh takového zaměření, významu a rozsahu je pro nás skvělou příležitostí jednat s potenciálními dodavateli, s nimiž bychom mohli spolupracovat v případě vítězství v tendru. Bez silného a lokalizovaného dodavatelského řetězce bychom nemohli projekt AP1000 v této zemi úspěšně realizovat.

Jaký může být podíl českých dodavatelů pro Vaši firmu, pokud by uspěla ve výběrovém řízení na dostavbu JE Temelín?
Momentálně nemůžeme říci úplně přesný podíl. Můžeme jen odhadnout, že velmi pravděpodobně to bude na úrovni sedmdesáti procent, nebo dokonce více. Vycházíme při tom z jiných našich projektů, např. v Číně, které mají tuto úroveň lokálních dodavatelů. Zhruba polovinu celkového objemu činí stavební práce, dodávky materiálu a technologické ocelové konstrukce přímo na místě. Ty budou pravděpodobně v naprosté většině zajišťovat české společnosti. A jelikož u našeho reaktoru AP1000 využíváme pasivní systémy, které nevyžadují některé specifické bezpečnostní parametry, je jednoduché si tyto komponenty objednat u místních výrobců. Je to velká výhoda z hlediska dopravy a blízkosti místa výstavby. A navíc už máme zkušenost z dokončování Jaderné elektrárny Temelín, kde jsme české dodavatele velmi úspěšně využívali.

Můžete zveřejnit jména firem, se kterými jednáte?
S potenciálními dodavateli z Česka jednáme už od roku 2007, nejnověji teď v Brně. Ovšem jména společností nezveřejňujeme, protože naší snahou je, aby mezi nimi byla velká konkurence. ČEZ od nás chce dobrou cenu, my zase musíme chtít dobré ceny od našich dodavatelů.

Jakým způsobem se česká firma může stát dodavatelem Westinghouse?
Prvním krokem, jak se stát naším kvalifikovaným dodavatelem, je navštívit naši webovou stránku určenou právě dodavatelům a zaregistrovat se tam. Pokud firma úspěšně projde kvalifikačním procesem, může se podílet na výstavbě reaktoru AP1000 nejen v ČR, ale stát se součástí našeho dodavatelského řetězce pro stejné projekty jinde na světě.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (48x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...