Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    USA s ČR podepíší deklaraci o spolupráci v jaderné energetice

USA s ČR podepíší deklaraci o spolupráci v jaderné energetice

Publikováno: 6.12.2010
Rubrika: Jaderné

Washington 6. prosince (zpravodaj ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes ve Washingtonu podepíše deklaraci o spolupráci Česka a Spojených států v jaderné energetice. Měla by mít jak komerční, tak vědeckou podobu. Kocourek zároveň ve Spojených státech zahájí s americkým ministrem obchodu Gary Lockem vzájemný obchodní dialog, který by měl povzbudit výměnu zboží a investice mezi oběma zeměmi.

 S Lockem také Kocourek podepíše deklaraci o spolupráci v jaderné energetice. Zájem o ni přitom má logiku z obou stran. V Česku se nyní chystá lukrativní dostavba jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i firma Westinghouse sídlící ve Spojených státech. Zakázka má hodnotu několik set miliard korun. Češi zase mají k dispozici odborníky na jadernou energetiku, kteří mají zkušenost s výstavbou jaderných elektráren, a jejichž znalosti by se tak mohly uplatnit i ve Spojených státech. Země totiž v současnosti uvažuje o renesanci jaderné energetiky. Vidí ji jako jednu z cest jak snížit svou závislost na fosilních palivech a dovozu ropy. Prezident Barack Obama tak v únoru podpořil výstavbu první nové jaderné elektrárny v USA po 30 letech.
Česko-americký obchodní dialog pak chce docílit především větší intenzity a hloubky vzájemného obchodu. Po jeho zahájení začnou v úterý ve Washingtonu první rozhovory mezi náměstkem ministra průmyslu a obchodu Milanem Hovorkou a jeho americkým protějškem Juanem Verdem. Zaměří se na především na výzkum a vývoj, informační technologie a energii.
Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou Spojené státy jsou pro Českou republiku 14. největším obchodním partnerem a 13. největším exportním trhem. Na celkovém zahraničním obchodu Česka se Spojené státy podílejí zhruba třemi procenta. USA jsou také devátým největším přímým zahraničním investorem v Česku.

Společnost AF POWER agency a.s. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno. Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (46x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...