Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Westinghouse odmítá spekulace o společném podniku v soutěži na dostavbu Temelína

Westinghouse odmítá spekulace o společném podniku v soutěži na dostavbu Temelína

Publikováno: 10.12.2009, Aktualizováno: 11.12.2009 13:47
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Společnost Westinghouse Electric Company LLC dnes potvrdila svůj trvající zájem být nezávislým účastníkem výběrového řízení, které na dostavbu jaderné elektrárny Temelín vyhlásil ČEZ. Společnost rovněž popírá nedávné zprávy v médiích o tom, že se snaží založit společný podnik s některým ze známých účastníků tenderu.

„Westinghouse rozhodně nehledá možnost založení společného podniku s dalšími účastníky tenderu,“ říká viceprezident Anders Jackson. „Nedávné zprávy v médiích naznačovaly, že by společnost Westinghouse mohla zvažovat nějakou formu spolupráce s ruskou společností Atomstrojexport. To však není pravda,“ dodává Jackson.

Westinghouse nabízí svůj tlakovodní reaktor AP1000™ generace III+, který disponuje technologií pasivní bezpečnosti a v současné době se staví v Číně i Spojených státech. Tento typ je schválen Americkou jadernou regulační komisí a vyhovuje nárokům evropských energetických společností sdružených pod hlavičkou EUR (European Utility Requierements). Reaktor AP1000 je pro Českou republiku nejvhodnějším řešením z hlediska bezpečnosti, energetické soběstačnosti i možnosti využít při dostavbě české dodavatele.Více informací o reaktoru AP1000 najdete na webové stránce www.ap1000.westinghousenuclear.com nebo v odborném časopise o energetice All for Power (č. 4/2009), případně pak na Internetovém portálu www.allforpower.cz - http://www.allforpower.cz/clanek/reaktor-ap1000-od-westinghouse-zarucuje-bezpecnost-a-prinasi-uspory/ .

Westinghouse nabízí svůj reaktor AP1000 s technologií pasivní bezpečnosti, který se momentálně staví v Číně a USA. Američané prý stojí o to, aby měly na dostavbě co největší podíl české podniky. Podle viceprezidenta firmy pro střední a východní Evropu Michaela Kirsta by Westinghouse mohl v ČR outsourcovat až 80 procent projektu.

Westinghouse Electric Company, člen skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a předním dodavatelem technologie a zařízení pro jaderné elektrárny po celém světe. Westinghouse dodal v roce 1957 vůbec první tlakovodní reaktor do elektrárny v Shippingport, Pa. Dnes je technologie Westinghouse základem přibližně poloviny všech fungujících jaderných elektráren, včetně šedesáti procent ve Spojených státech.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...