Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Aktuální stav licencování tlakovodního reaktoru AP1000 v zemi původu - USA

Aktuální stav licencování tlakovodního reaktoru AP1000 v zemi původu - USA

Publikováno: 18.5.2011
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály

V poslední době se v řadách odborné veřejnosti množí otázky, týkající se aktuálního stavu licencování tlakovodního reaktoru AP1000. Oslovili jsme proto Adriana Bulla, manažera společnosti Westinghouse pro vztahy s medii.

Můžete přiblížit čtenářům aktuální stav licencování AP1000 ve Spojených státech?
Vaše otázka je velice krátká, odpověď může být ale velice obšírná, pokud byste chtěl vysvětlení podrobné a obšírné. Ale ve stručnosti… Jak asi víte, tlakovodní reaktor AP1000 je projekt „generace III +“, založený na principech pasivní bezpečnosti - tj. využívání přírodních sil, jako je gravitace a přirozená cirkulace plynů, které zajistí bezpečnost reaktoru za jakýchkoli předvídatelných okolností. NRC a Poradní výbor pro bezpečnost reaktorů (ACRS) v USA prověřily projekt AP1000 a potvrdily, že je bezpečný a splňuje všechny požadavky dozoru. Toto potvrzení je podmíněno určitou další podrobnou analytickou prací, která právě probíhá, ale celkové závěry, kterých dosáhly, jsou velmi důležitým příznakem jejich důvěry v tento projekt.

Jsme v posledních fázích procesu žádosti o certifikaci designu AP1000. Stav žádosti NRC můžete sledovat zde: http://www.nrc.gov/reactors/new-reactors/design-cert/amended-ap1000.html

V jakém směru probíhaly největší diskuze?
Jednou z oblastí, která byla předmětem mnoha debat, byla ochranná budova reaktoru AP1000 - kontejnment. Nikoliv konkrétně kvůli zemětřesení nebo jakékoli formě nárazu, ale proto, že technika výstavby, kterou jsme navrhli, byla zcela nová.

V jakém směru?
Jedná se o sendvičovou konstrukci "ocel-beton-ocel", kdy dvě ocelové desky (drženy od sebe ocelovými distančními rozpěrami) tvoří vnitřní a vnější stěny. Tyto ocelové konstrukce by byly vyrobeny v dílnách a pak montovány přímo na stavbě. Po montáži by se mezi tyto desky nalil beton. Myslíme si, že toto je lepší způsob konstrukce, než tradiční  - s montáží ocelového armování a injektáží betonu kolem něj.

V čem byl tedy problém?
Problém byl ten, že v USA (či v Evropě) neexistují žádné stavební normy pro tento nový postup, protože se tento systém tak běžně nepoužívá. Existují sice na Dálném východě normy ARE, ale ty nemají platnost v USA nebo v Evropě. Dozorčím orgánům jsme museli od samého začátku prokázat, že tato metoda splňuje jejich požadavky, a už jsme v tom učinili velké pokroky.
Rád bych se na závěr zmínil o tom, že AP1000 vyhovuje požadavkům European Utility Requirements (EUR), což je základní hodnocení pro evropské energetické společnosti, které by mohly uvažovat o volbě AP1000. Přestože EUR nepředstavují požadavky dozoru v pravém slova smyslu, mají s představami dozorných orgánů mnoho společného.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (51x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...