Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Westinghouse obdržel od amerických úřadů příznivé hodnocení bezpečnosti reaktoru AP1000

Westinghouse obdržel od amerických úřadů příznivé hodnocení bezpečnosti reaktoru AP1000

Publikováno: 8.12.2010
Rubrika: Jaderné, Firemní zpravodajství

Společnost Westinghouse Electric Company odeslala americké Jaderné regulační komisi (NRC) žádost na doplnění licence pro svůj tlakovodní reaktor AP1000. NRC současně vydala závěrečné zhodnocení bezpečnosti AP1000 (Advanced Final Safety Evaluation), ve kterém potvrzuje, že reaktor je bezpečný a vyhovuje všem požadavkům regulátora.

Na základě zhodnocení bezpečnosti od NRC zahájila konečné posuzování AP1000 nezávislá Poradní komise pro bezpečnostní ochranu reaktorů (Advisory Committee on Reactor Safeguards). Westinghouse je přesvědčen, že reaktor AP1000 vyhoví i jejím požadavkům. Obdržení příznivého hodnocení bezpečnosti od NRC a odeslání žádosti na doplnění licence představují významné kroky v procesu certifikace. Ten bude dovršen udělením kombinované konstrukční a provozní licence (Combined Construction and Operating License) pravděpodobně na konci roku 2011. „Žádost na doplnění licence, která plně odpovídá na nové požadavky NRC vytvořené až po udělení naší původní licence, je významným milníkem nejen pro AP1000, ale rovněž pro jadernou renesanci a celou energetiku,“ říká Dr. Aris Candris, prezident a generální ředitel Westinghouse Electric Company. "Jakmile bude schválena, stavba prvních nových jaderných elektráren v USA by měla včas začít. První elektrárny by měly být uvedeny do provozu v roce 2016, což odpovídá původním očekáváním.“ Stavební práce už probíhají na dvou blocích AP1000 elektrárny Vogtle ve státě Georgia a dalších dvou blocích elektrárny V.C. Summer v Jenkinsvillu. Budoucí provozovatelé obou elektráren požádali o kombinovanou konstrukční a provozní licenci, která umožňuje zahájení všech stavebních prací na jaderném ostrově. První reaktory AP1000 v USA, tedy třetí blok elektrárny Vogtle a druhý blok elektrárny V.C. Summer, budou uvedeny do provozu v roce 2016.

NRC udělila licenci reaktoru AP1000 už v roce 2005, ovšem následně rozšířila své požadavky zejména s ohledem na schopnost reaktorů nové generace odolat pádu letadla. Westinghouse zakomponoval do konstrukce AP1000 několik významných zlepšení, která odpovídají těmto novým požadavkům NRC. Vylepšená konstrukce se projevila zejména u ochranné budovy reaktoru, kterou nyní tvoří masivní obrněná struktura z betonu a oceli chránící kontejnment před vnějšími vlivy, jako jsou objekty nesené tornádem, zemětřesení či dopad letadla. Zároveň slouží jako sekundární bariéra radiace a tvoří jeden z prvků pasivního systému chlazení kontejnmentu, unikátní součásti AP1000, která zajišťuje chlazení reaktoru v minimálně pravděpodobném případě havárie.

Reaktor AP1000 Westinghouse nabízí rovněž společnosti ČEZ v pokračujícím tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Další informace o reaktoru naleznete na www.ap1000.westinghousenuclear.com .

Westinghouse Electric Company, společnost patřící do skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a předním dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny po celém světě. Společnost Westinghouse roku 1957 dodala svou technologii do první tlakovodní jaderné elektrárny na světě v pensylvánském Shippingportu. Dnes je na technologii Westinghouse postavena zhruba polovina jaderných elektráren, které jsou v současnosti v provozu, přičemž 60 % z nich se nachází na území USA.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (66x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (56x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (51x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...