Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Westinghouse ve Velké Británii učinil další kroky k výstavbě tří reaktorů AP1000 se společností NuGen

Westinghouse ve Velké Británii učinil další kroky k výstavbě tří reaktorů AP1000 se společností NuGen

Publikováno: 15.1.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Westinghouse Electric Company oznamuje, že společnost Toshiba Corporation se rámcově dohodla na koupi 60% podílu v projektu Moorside společnosti NuGeneration Limited (NuGen). Westinghouse a Toshiba budou projekt výstavby nových jaderných elektráren AP1000 v britské oblasti Západní Cumbria připravovat v partnerství s GDF SUEZ.

Klíčová slova: Westinghouse, AP1000, jaderná elektrárna

Dohoda znamená, že v lokalitě budou postaveny tři jaderné reaktory AP1000 od Westinghouse se souhrnnou kapacitu 3,4 GW. První z nich má být zprovozněn v roce 2024. Nové jaderné elektrárny pomohou splnit cíle britské vlády v oblastech snižování emisí a energetické bezpečnosti v situaci, kdy stávající elektrárny v zemi zastarávají a je třeba splnit britské a mezinárodní požadavky na bezemisní výrobu energie. Až bude zprovozněn celý projekt Moorside, měl by zajišťovat zhruba 7 % z předpokládané energetické potřeby Velké Británie.

Díky výstavbě nových bloků vzniknou v příštích deseti letech tisíce vysoce kvalifikovaných  pracovních míst. Dohoda by měla také také významně podpořit rozvoj místní i celostátní ekonomiky, jelikož značnou část projektu mohou zajišťovat britské firmy. Palivo pro tyto nové reaktory bude dodávat závod Westinghouse Springfields, licencovaný výrobce paliva nacházející se poblíž Prestonu v severozápadní Anglii. Dnes závod produkuje palivo pro všechny britské pokročilé reaktory chlazené plynem. Zde vyráběné palivo pro tlakovodní reaktory míří na export.

Danny Roderick, prezident a generální ředitel Westinghouse, k dohodě uvedl: „Jedná se o další příklad, kterým Toshiba a Westinghouse dokládají svůj pevný závazek rozvíjet globální jaderný průmysl a pomáhat jednotlivým zemím a regionům plnit cíle v oblasti omezování uhlíkových emisí. Těšíme se na vzájemně prospěšnou spolupráci s vlastníky společnosti NuGen a firmami jaderného průmyslu v Cumbrii a celé Velké Británii.“

Dohoda představuje pro Westinghouse už druhé zásadní oznámení během poslední doby. V prosinci zahájil Westinghouse exkluzivní jednání o výstavbě AP1000 s bulharskou státní společností Bulgaria Energy Holding. „Díky nejmodernější technologii AP1000 mohou naši zákazníci v Evropě efektivně posilovat energetickou bezpečnost a diverzifikaci zdrojů, aniž by poškozovali životní prostředí elektrárnami vypouštějícími skleníkové plyny,“ dodal Danny Roderick. V České republice Westinghouse vede v předběžném pořadí tendru na dostavbu JE Temelín a očekává finální rozhodnutí.

Jeffrey Benjamin, Senior Vice President Westinghouse v divizi Nuclear Power Plants, k dohodě uvedl: „Tento projekt je plně v souladu s britskou vládní politikou rozvoje jaderného programu – včasné uvedení do provozu, finanční stabilita, prověřená technologie a celkový přínos projektu pro britskou ekonomiku. Spojení globálního závazku Toshiby, technologických předností Westinghouse a zkušeností GDF SUEZ s provozem evropských jaderných elektráren, to je opravdu silná kombinace. Jsme si jistí, že elektrárna AP1000 je tou správnou volbou pro budoucnost, pro hrabství Cumbria a celou Velkou Británii.“

V roce 2011 britské úřady dokončily plánované posuzování reaktoru AP1000 a předběžně ho schválily vydáním „interim Design Acceptance Confirmation“ (iDAC) a „interim Statement of Design Acceptability“ (iSODA).

Westinghouse Electric Company, součást skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je světovým průkopníkem v oblasti jaderné energetiky a významným dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny, jehož služeb využívají energetické podniky po celém světě. V roce 1957 dodal Westinghouse do amerického Shippingportu v Pensylvánii první tlakovodní reaktor na světě. V současné době představuje technologie společnosti Westinghouse základ pro zhruba polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě, včetně více než 50% z těch umístěných v Evropě.

Toshiba Corporation je předním světovým výrobcem v několika odvětvích, poskytovatelem řešení a prodejcem pokročilých elektronických a elektrických produktů a systémů. Toshiba přináší inovace a kreativitu u množství svých produktů a služeb: digitálních produktů (například LCD televize, notebooky či multifunční tiskárny); elektronických zařízení (například polovodiče); infrastrukturních systémů pro průmysl i občanské využití (systémy na výrobu energie, chytrá komunitní řešení, zdravotnické systémy, eskalátory či výtahy) a domácích spotřebičů. Toshiba byla založena v roce 1875 a dnes vlastní přes 590 firem, které na celém světě zaměstnávají 206 000 lidí. Roční obrat činí více než 5,8 trilionu japonských jenů, což je zhruba 61 miliard amerických dolarů.

GDF SUEZ působí v oblasti produkce energie, těžby zemního plynu a energetických služeb. Obchodní model skupiny vychází z odpovědného růstu, který zohledňuje dnešní hlavní energetické a environmentální výzvy: vyhovění energetickým potřebám, zajištění bezpečnosti dodávek, boj s klimatickými změnami a co nejefektivnější využití zdrojů. Skupina poskytuje svým zákazníkům inovativní a efektivní řešení díky diverzifikovaným zdrojům plynu, flexibilní bezemisní výrobě energie a jedinečným zkušenostem ve čtyřech klíčových sektorech, kterými jsou: nezávislá výroba energie, zkapalněný zemní plyn, obnovitelné zdroje a energetická účinnost. GDF SUEZ zaměstnává po celém světě 138 200 lidí a v roce 2012 tržby skupiny dosáhly 82 miliard eur. Akcie skupiny se obchodují na burzách v Paříži, Bruselu a Lucemburku a GDF SUEZ figuruje v hlavních mezinárodních indexech: CAC 40, BEL 20, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe a Euronext Vigeo (World 120, Eurozone 120, Europe 120 a France 20).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...