Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    První AP1000 na světě: Westinghouse zprovoznil výcvikové trenažery a vyškolil první operátory

První AP1000 na světě: Westinghouse zprovoznil výcvikové trenažery a vyškolil první operátory

Publikováno: 14.1.2013, Aktualizováno: 15.1.2013 10:19
Rubrika: Jaderné, Firemní zpravodajství

Společnost Westinghouse Electric Company úspěšně zprovoznila plnorozsahové výcvikové trenažery k jaderným elektrárnám AP1000 v čínském Sanmenu a Haiyangu. Zprovoznění trenažerů pro první AP1000 na světě proběhlo dle časového plánu.

Klíčová slova: trenažér, jaderná elektrárna, simulátory

Společnost rovněž vyškolila prvních 34 operátorů reaktoru AP1000 pro elelektrárnu budovanou v Sanmenu. Budoucí operátoři studovali po dobu 18ti měsíců v rámci přípravy na operátorské zkoušky čínského úřadu pro jadernou bezpečnost, které se uskuteční v listopadu 2013. Stanou se první certifikovanou obsluhou jaderné elektrárny AP1000 na světě. Dalších 36 studentů ze Sanmenu by mělo dokončit školení v únoru 2013. Po nich zahájí výcvik další skupina potenciálních operátorů v elektrárně v Haiyangu na jaře 2013.
„Ve spolupráci s našimi čínskými partnery a zákazníky se podařilo učinit další významný krok při realizaci jaderné elektrárny AP1000,“ prohlásil William Poirier, viceprezident Westinghouse China AP1000 Projects.
Trenažery pro AP1000 jsou nejmodernějšími simulátory provozu jaderné elektrárny na světě. Systémy kontroly provozu jsou zreplikovány a zintegrovány s dynamickými modely chování elektrárny na multiprocesorovém počítači. S kontrolními a řídícími systémy se pracuje přímo na stanovišti operátora, aby vše maximálně odpovídalo skutečnosti. Školení se odehrává v replice řídící místnosti, kde studenti trénují na stejných konzolách, panelech a displejích, jako ve skutečné řídící místnosti elektrárny AP1000.
K dnešnímu dni bylo podepsáno 10 kontraktů na výstavbu AP1000: čtyř v Číně a šesti v USA. Na čtyřech blocích ve Spojených státech již byla zahájena ta fáze stavby, která podléhá bezpečnostní certifikaci v návaznosti na udělení kombinované stavební a provozní licence americkým jaderným dozorem. V Číně probíhá výstavba dalších čtyř AP1000, první z nich začne vyrbět elektřinu v roce 2014.
Westinghouse Electric Company, součást skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je světovým průkopníkem v jaderné energetice a předním dodavetelem jaderných technologií po celém světě. V roce 1957 stál Westinghouse u zrodu vůbec prvního tlakovodního reaktoru v pennsylvánském Shippingportu. Dnes jsou technologie Westinghouse základem přibližně poloviny všech fungujících jaderných elektráren na světě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (49x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...