Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události     Westinghouse využívá zkušenosti z celého světa k zajištění hladkého průběhu stavby v lokalitě Vogtle

Westinghouse využívá zkušenosti z celého světa k zajištění hladkého průběhu stavby v lokalitě Vogtle

Publikováno: 12.7.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Společnost Westinghouse Electric Company úspěšně završila montáž modulů na třetím a čtvrtém bloku elektrárny Vogtle s reaktory typu AP1000. Westinghouse tak zúročil svou globální zkušenost s modulární výstavbou a potvrdil spolehlivost dodávek zařízení pro tuto jadernou elektrárnu, která se staví ve městě Waynesboro ve státě Georgia.

„Moduly jsou kritickými komponenty jaderného ostrova a systémů pasivní bezpečnosti. Díky nim mají reaktory typu AP1000 takovou úroveň bezpečnosti, jakou nenabízejí žádné jiné reaktory na světě," řekl Jeff Benjamin, senior vicepresident pro nové elektrárny a významné projekty ve společnosti Westinghouse. „Na stavbě elektrárny Vogtle využíváme naše rozsáhlé zkušenosti s modulární výstavbou a montáží modulů z našich projektů AP1000 po celém světě. Klíčová je také spolupráce s naším dodavatelem, kterým je společnost Fluor.

Model modulární výstavby společnosti Westinghouse je založen na spolehlivém globálním dodavatelském řetězci složeném z kvalifikovaných dodavatelů, kteří vyrábějí moduly pro stavbu elektráren. Díky modulární výstavbě mohou jednotlivé fáze stavby, které bylo dříve nutné provádět postupně, probíhat paralelně. To vede k nižším nákladům a zkrácení doby výstavby.
Modul CA05 byl osazen do jaderného ostrova na čtvrtém bloku Vogtle 24. června za použití vysokonosného jeřábu se speciální konstrukcí, který je jedním z největších svého druhu na světě. Modul vážící přes 80 tun se skládá z plátů vyztužené oceli, které budou vyplněny betonem. Modul bude sloužit jako nosná konstrukce pro budovu kontejnmentu na čtvrtém bloku. Ochranné zdi modulu pak budou oddělovat jednotlivé prostory v budově kontejnmentu.
Na třetím bloku elektrárny Vogtle byly osazeny v květnu ještě dva důležité moduly – CA03 a CA02. Modul CA03 o váze více jak 200 tun a modul CA02 vážící přes 40 tun jsou součástí vestavěné akumulační vodní nádrže kontejnmentu (IRWST). Akumulační nádrž má kapacitu blížící se 2 milionům pro vodu s roztokem kyseliny borité. Tato nádrž je typickou součástí systému pasivní bezpečnosti elektráren typu AP1000. Voda z ní se automaticky vypustí do kontejnmentu, aby odvedla zbytkové teplo, zabránila přehřátí aktivní zóny, a zajistila tak bezpečnost v případě neplánové odstávky.
Dva bloky typu AP1000, které nyní staví Westinghouse ve spolupráci s firmou Fluor pro společnost Gerogia Power, patří mezi první jaderné bloky, které jsou v současné ve výstavbě ve Spojených státech po více než třicetileté pauze.

 

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...