Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Studenti ČVUT se účastní stáže ve společnosti Westinghouse

Studenti ČVUT se účastní stáže ve společnosti Westinghouse

Publikováno: 20.10.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Společnost Westinghouse Electric Company v rámci spolupráce s Českým vysokým učením technickým přijala na stáž šestici českých studentů. Studenti ČVUT pracovali nebo stále pracují v týmech společnosti Westinghouse ve Spojených státech. Jednotlivé stáže odstartovaly v létě a končí v průběhu tohoto podzimu.

Klíčová slova: Westinghouse, ČVUT

V rámci přípravy na potenciální výstavbu jaderných elektráren AP1000v Temelíně uzavřely v prosinci 2012 společnosti Westinghouse, Toshiba Corporation a Metrostav a.s. s ČVUT memorandum o porozumění. Dohoda pokrývá spolupráci s mnoha fakultami univerzity (Fakultou stavební, Fakultou strojní, Fakultou elektrotechnickou, Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou a Fakultou informačních technologií) v oborech, které jsou relevantní pro dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně a pro technologii AP1000.

Stáže ve společnosti Westinghouse představují jedinečnou příležitost pro studenty, kteří chtějí pracovat pro přední firmu v oboru. Westinghouse vyhledává nejlepší a nejschopnější studenty z  různých oborů, aby je zapojil do samého centra vývoje jaderných technologií a inovací. Studenti si osvojí rozmanité dovednosti a pod dohledem mentora se mohou dozvědět více o tom, co je osobně zajímá. Stáž u společnosti Westinghouse se typicky odehrává v letním odbobí.

Čestí studenti pracovali během svých stáží na pobočkách Westinghouse na různých místech Spojených států. Jednalo se o pracovní skupiny: U.S. AP1000 Project Engineering; AP1000 Modules; Sanmen and Haiyang Project Development – China Technical Readiness and Response Team; Operations Analysis; Data and Display Processing System; Engineering Projects Technology. 

Česká republika má v jaderné energetice dlouholetou tradici a know-how a tyto stáže a spolupráce s ČVUT umožňují tyto schopnosti rozvíjet, zejména co se týká znalostí elektrárny AP1000,“ uvedl Randy Galm, evropský viceprezident Westinghouse. „Řada současných studentů univerzity se bude podílet na budoucí přípravě a výstavbě bloků 3 & 4 v Temelíně a Westinghouse se těší na další spolupráci s Českým vysokým učením technickým.“

Dostavba Temelína znamená pro Českou republiku historickou šanci investovat do nejnovějších technologií, český průmysl si zároveň může osvojit nejvyšší standardy kvality. Tlakovodní reaktor AP1000 je základem nejmodernější jaderné elektrárny na světě a v rámci její výstavby by došlo k transferu projektantského, stavebního a výrobního know-how na české firmy. Tím by si české podniky do budoucna vytvořily obchodní příležitosti na dalších jaderných projektech po celém světě.

Westinghouse Electric Company, součást skupiny Toshiba Corporation (TKY:6502), je světovým průkopníkem v jaderné energetice a předním dodavatelem jaderných technologií po celém světě. V roce 1957 stál Westinghouse u zrodu vůbec prvního tlakovodního reaktoru v pennsylvánském Shippingportu. Dnes jsou technologie Westinghouse základem přibližně poloviny všech fungujících jaderných elektráren na světě, včetně zhruba 50 % z těch umístěných v Evropě.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 22 500 studentů. Pro akademický rok 2013/14 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 440 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (41x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...