Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Rusatom Overseas podepsal memorandum o porozumění s Centrem pro civilní jadernou spolupráci při ČVUT v Praze

Rusatom Overseas podepsal memorandum o porozumění s Centrem pro civilní jadernou spolupráci při ČVUT v Praze

Publikováno: 8.10.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Rusatom Overseas, dceřiná společnost ruské státní korporace Rosatom, dnes podepsala memorandum o porozumění s Centrem pro civilní jadernou spolupráci při Českém vysokém učení v Praze (ČVUT). Podpis memoranda, který se konal v rámci Business dne Ruské federace na 55. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, je logickým pokračováním spolupráce ruských a českých expertů v jaderné sféře. Memorandum dává smluvní rámec pro upevnění spolupráce v akademické a vědecké oblasti.

Klíčová slova: Rosatom, memorandum, jaderná sféra

„Memorandum pomůže prohloubit a zintenzivnit již existující spolupráci s jedním ze světových lídrů v oblasti jaderných technologií. Věřím, že tato spolupráce pomůže ke zvýšení úrovně studia i získání nových výzkumných projektů nejen Českého vysokého učení technického,“ prohlásil děkan strojní fakulty ČVUT František Hrdlička.  

Výkonný viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček zdůraznil, že zejména společná práce českých a ruských vědců, která se datuje od samotného počátku formování českého jaderného průmyslu, dovolila později realizovat takové rozsáhlé projekty, jakými jsou výstavby jaderných elektráren ruského designu v České republice a dodávky českých společností pro projekty Rosatomu jak v Rusku, tak i v zahraničí.

„Dnes tato spolupráce úspěšně pokračuje. Čeští odborníci se podílejí na vývoji mezinárodního výzkumného reaktoru v ruském Dimitrovgradě, spolupracují v rámci Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně. Čeští studenti navštěvují ruské jaderné elektrárny, letos navštívili již zprovozněné a nově budované bloky Novovoroněžské jaderné elektrárny a zúčastnili se stáže na Rostovské jaderné elektrárně. Ruští profesoři přednáší na českých univerzitách. Věřím, že podpis Memoranda pomůže ještě více upevnit spojení mezi našimi vědci, mladými odborníky a studenty, vždyť oni budou psát další kapitoly dějin mírového využití jaderné energie,“ podtrhl L. Tomíček.

Centrum procivilní jadernou spolupráci bylo založeno na strojní fakultě ČVUT v červnu letošního roku. Budou v něm působit nejen vědci z ČVUT a dalších českých institucí zabývajících se jaderným inženýrstvím, ale také zahraniční experti. Zaměří se mimo jiné na reaktory IV. generace, malé modulární reaktory či na možnosti zdokonalování jaderného paliva. Na chodu centra se bude podílet CENEN, sdružující instituce zabývající se vzděláváním, výzkumem a vývojem v oblasti jaderného inženýrství.

Rusatom Overseas, dceřiná společnost státní korporace ROSATOM, byla založena s cílem podporovat ruské jaderné technologie na světovém trhu. Rusatom Overseas vystupuje jako integrátor komplexních řešení ROSATOM při výstavbě jaderných elektráren a je odpovědná za propagaci technologií ROSATOM pro konvenční i alternativní energetické zdroje a rovněž radiačních technologií. Kromě toho buduje celosvětovou síť marketingových kanceláří ROSATOM.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (61x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...