Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Brno má 11. “Krále jaderné maturity v Dukovanech„ , je jím student ze SPŠ

Brno má 11. “Krále jaderné maturity v Dukovanech„ , je jím student ze SPŠ

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Nejlepším z nejlepších červnového běhu Jaderné maturity, která právě proběhla na jaderné elektrárně Dukovany je Daniel Hruška ze Střední průmyslové školy Sokolská v Brně a stal se tak v pořadí jedenáctým Králem Jaderné maturity.

Klíčová slova: ČEZ, studenti, energetika, jaderná maturita

V Jaderné elektrárně Dukovany proběhla jedenáctá Jaderná maturita, které se zúčastnilo 30 studentů z 11 partnerských škol Skupiny ČEZ.  Celkem tak v letošním roce složilo Jadernou maturitu 65 studentů. V průběhu třídenní stáže, po které Jaderná maturita trvá, absolvovali přednášky o elektrárně, radiační ochraně, jaderných reaktorech a elektřině  jaderné elektrárny.

Na téma Úspěšný propadák? Aneb jaderná energetika včera, dnes a zítra, si pro studenty připravila přednášku předsedkyně státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová „Pro mě je hlavním cílem ukázat mladým lidem, že stojí za to pustit se do studia oborů, které momentálně nemají tak vysokou společenskou prestiž jako například lékařství. Chci studentům ukázat, že jaderné inženýrství je oborem, bez něhož by se dnes už ani lékaři neobešli,“ říká Dana Drábová.

Přednáška byla úžasná. Byl to takový můj sen se s ní potkat. Na přednášce nezazněla problematika bezpečnosti elektráren, tak jsem využil možnosti se jí zeptat. Na její odpovědi bylo vidět, že je velmi znalá.“, řekl Daniel Hruška.

V závěrečný den studenti otestovali kreativitu v týmové hře. Pomocí izolepy, špejlí a provázku sestrojili jeřáb, který unese co nejtěžší závaží. Své vědomosti nakonec  ověřili v testu, z něhož vzešel Král Jaderné maturity.

První jaderná maturita proběhla v JE Dukovany v roce 2009. Pro velký počtu zájemců probíhají každý rok dva třídenní kurzy. Účastníci si kromě informací z odborných přednášek odnáší i osobní pocity z návštěvy provozu jaderné elektrárny, skladu použitého paliva nebo z havarijního štábu.

Z jižní Moravy se Jaderné maturity zúčastnili studenti škol Střední průmyslová škola Sokolská, Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií, Střední škola strojírenská a elektrotechnická Trnkova a Gymnázium Jana Blahoslava z Ivančic.

Z Vysočiny byly zastoupeny Střední průmyslovou školou Třebíč, Střední školou technickou Jihlava, Střední průmyslovou školou Jihlava.

Z ostatních krajů to byly, Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Jazyková  škola s právem státní jazykové zkoušky Kutná Hora, Střední průmyslová školy a Vyšší odborná škola Kladno, Střední odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky Ostrava.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
jeřáby - kreativní soutěžDrábová při rozhovoru se studentem

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (68x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...