Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Domácí nezklamali, po osmi letech se vrátil liščí ohon s ebonitovou tyčí do Chomutova

Domácí nezklamali, po osmi letech se vrátil liščí ohon s ebonitovou tyčí do Chomutova

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Finále celostátní soutěže středních škol s názvem Co víš o energetice, aneb Hra o liščí ohon proběhlo ve středu 18. června v chomutovském městském divadle. Kromě domácího želízka v ohni v podobě týmu gymnazistů ze 4. F se o prvenství utkala ještě třídní družstva ze středních škol z Prahy, Plzně a Ivančic a ZŠ Josefa Hlávky v Přešticích. Zvláště před ním odborná porota smekla, i když například ve znalostním testu přeštičtí žáci nezaperlili. Ač skončili poslední, pořád jsou pátými nejlepšími v republice, přičemž za sebou nechali desítky středoškolských družstev, která se do finále neprobojovala.

Klíčová slova: ČEZ, studenti, energetika

V komponovaném soutěžním programu si soutěžící ověřili, jaké mají vědomosti z fyziky a z dalších technických oborů, jak jsou na tom s fyzickou kondicí a jaká je jejich psychická odolnost. „Je to vlastně taková malá prověrka vědomostí, vlastností a schopností, které potřebuje ke své odpovědné práci operátor jaderného reaktoru,“ okomentoval soutěžní disciplíny jeden z porotců doc. Ing. Jaroslav Zeman, CSc., z katedry jaderných reaktorů FJFI ČVUT. 

V praxi to znamenalo, že první soutěžní disciplínou bylo zvedání činek obouruč vsedě. Chlapci měli k dispozici desetikilové, činky děvčat byly o tři kila lehčí. Následoval vědomostní kvíz, vesměs zaměřený právě na jadernou energetiku, ale i obnovitelné zdroje a uhelné elektrárny. Do třetice musel nejšikovnější z družstva protáhnout drátěné oko spletitou kovovou trasou. Kolikrát se s ním dotkl konstrukce, tolikrát se rozsvítila červená kontrolka. Prakticky pevné nervy a nechvějící se ruka byly tím nejdůležitějším pro přidělení posledních rozhodujících bodů. Jednotlivé disciplíny i moderátorské vstupy Šárky Volemanové a jejích hostů - členů odborné poroty byly prostřídány vystoupeními Petra Ševčíka ze Superstar.

Závěrečné právo a zároveň i povinnost vyrobit trochu té elektřiny pomocí ebonitové tyče a liščího ohonu nakonec připadlo domácím, a to studentům Šimonu Jelínkovi, Janu Vořechovskému a Marku Kukučkovi ze 4. F Gymnázia Chomutov. V patách jim byli kolegové z plzeňského Masarykova gymnázia a třetí místo obsadilo vyloženě dívčí družstvo z Ivančic.

Podle Marka Kukučky z vítězného týmu byla nejtěžší disciplínou právě „Pevná ruka“, kdy měli soutěžící za úkol co nejrychleji a s co nejmenším počtem dotyků protáhnout očko po stanovené dráze. „Z nervozity se mi třásla ruka a nedokázal jsem se dostatečně soustředit,“ přiznal. Jak ovšem dodal, díky této disciplíně jeho tým vyhrál, do té doby byla totiž soutěž bodově velmi vyrovnaná.  

Finále celostátní soutěže s názvem Co víš o energetice, aneb Hra o liščí ohon je pravidelným pololetním vyvrcholením osvětového projektu „Energie – budoucnost lidstva, jenž je součástí vzdělávacího programu společnosti ČEZ. Od roku 2000 se na českých základních a středních školách uskutečnilo přes 4 800 besed, kterých se zúčastnilo téměř 185 tisíc chlapců a děvčat ve věku od 14 do 19 let. Celkový počet finálních kol, která se konají dvakrát do roka, již dosáhl čísla 27, přičemž v Chomutově se naposledy konalo to jedenácté v roce 2006. Následně se na severu Čech staly dalšími hostitelskými místy finalistů například města Most či Ústí nad Labem.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
VítězovéVítězovéPřešticePrahaPlzenIvančice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...