Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Gigantické stavební jeřáby i nejmodernější Multi-D technologie – to vše viděli čeští studenti na stáži v Rusku. Pozvalo je Konsorcium MIR.1200.

Gigantické stavební jeřáby i nejmodernější Multi-D technologie – to vše viděli čeští studenti na stáži v Rusku. Pozvalo je Konsorcium MIR.1200.

Publikováno: 24.7.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Sedm studentů z Fakulty strojní Západočeské univerzity a Fakulty strojní ČVUT v Praze se v první polovině července zúčastnilo stáže v Atomenergoprojektu Nižnyj Novgorod a na stavbě Rostovské jaderné elektrárny.

Klíčová slova: Konsorcium, jaderná elektrárna

Ve školícím centru společnosti NIAEP bylo studentům představeno revoluční projektování jaderné elektrárny v technologii Multi-D. “Z profesního hlediska bylo nejzajímavější právě seznámení se s metodami projektování a mnoha možnostmi softwarové podpory. V podstatě jsme si mohli celou elektrárnu „projít“ ve 3D s možností potlačení prvků a částí. Velmi působivá byla výborná přehlednost a korespondence s probíhajícími pracemi,” svěřuje se Jan Jílek z Fakulty strojní Západočeské university v Plzni. Studenti se shodli, že Multi-D je v současné době nejkomplexnějším nástrojem pro podporu řízení životního cyklu jaderné elektrárny, tedy i projektování a výstavby.
V rámci bezmála čtrnáctidenní cesty se studenti podívali i do Volgodonsku, města založeného až v roce 1950 kvůli stavbě Rostovské jaderné elektrárny a těžkých výrobních provozů firmy Atommaš. Zde měli čeští studenti možnost podívat se přímo na stavbu dvou bloků této elektrárny v různých fázích výstavby. „Na třetím bloku jsme nahlédli přímo do kontejnmentu a viděli instalované všechny komponenty jako reaktor a parogenerátory,“ informuje Jan Kubáň z Fakulty strojní ČVUT.
Podobně se vyjádřil i jeho kolega z ČVUT Ondřej Burian: „Mně jako strojaři se nejvíce do paměti vryl okamžik, když jsem mohl na třetím bloku spatřit nainstalované parní generátory. To byl nezapomenutelný zážitek.“
A co bylo pro české studenty na červencové letní stáži nejpřínosnější? Díky ní měli jedinečnou příležitost vidět proces výstavby jaderné elektrárny v praxi. Mohli pozorovat "všední" problémy výstavby, což jsou věci, které člověk nevyčte v žádné příručce.

Konsorcium MIR.1200 se uchází o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského Konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstrojexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR. 1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1500 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+. Konsorcium MIR.1200 založilo 18. června 2013 společnost Nuclear Power Alliance a.s., která bude zodpovědná za koordinaci příprav a následnou samotnou realizaci projektu na výstavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články

Diskuse

Gigantické stavební jeřáby i nejmodernější Multi-D technologie – to vše viděli čeští studenti na stáži v Rusku. Pozvalo je Konsorcium MIR.1200.

Re: článek
Je výborné, že lidé z Konsorcia Mir 1200 přemýšlí do budoucna. Hlavně studenti technických oborů budou totiž v čele strojního průmyslu. Proto zkušenosti, které při této c...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 26.7.2013 10:37vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (73x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (48x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...