Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    TVEL v letošním roce dodá 50 tun supravodivých vláken pro ITER

TVEL v letošním roce dodá 50 tun supravodivých vláken pro ITER

Publikováno: 16.12.2013, Aktualizováno: 5.2.2014 15:27
Rubrika: Tiskové zprávy, Technologie, materiály

Společnost TVEL v roce 2013 dodá 50 tun supravodivých vláken pro budoucí termonukleární experimentální reaktor ITER, který je budován ve francouzském Cadarache. Do září 2014 firma TVEL dokončí celou dodávku 220 tun supravodivých vláken, což je přibližně 28 % z celkového množství potřebných supravodičů.

Klíčová slova: TVEL, supravodivé vlákna, reaktor ITER

Ruská federace je jedním ze sedmi partnerů mezinárodního projektu ITER. Odpovídá za vývoj, výrobu a testování více než dvaceti klíčových komponentů, včetně supravodičů.  Za výrobu a dodávky supravodivých vláken je v Rusku odpovědná akciová společnost TVEL, výrobce paliva pro jaderné elektrárny.

Supravodiče ze slitin niobu a titanu (NbTi) do slabého magnetického pole a  křehčích slitin niobu a cínu (Nb3Sn) do silného magnetického pole vyrábí ČMZ (Čepecký mechanizovaný závod) ve městě Glazově, které se nachází asi 1000 km na východ od Moskvy. Akciová společnost ČMZ je součástí skupiny řízené palivovou společností TVEL. Vytvoření podmínek pro moderní výrobu supravodivých materiálů v areálu závodu ČMZ bylo dokončeno v roce 2008. Oficiální licenci na výrobu supravodičů pro ITER má ČMZ od roku 2009. Celkem do září 2014 dodá pro ITER 220 tun supravodivých vláken.

Supravodiče pro ITER jsou ve formě unikátních kabelů, které obsahují přes deset tisíc tenkých vláken. Ta v průměru měří pouze 2 až 6 mikronů. Pro srovnání, průměr lidského vlasu se pohybuje od 40 do 110 mikronů. Proměna surovin na konečný produkt, tedy kabel uzavřený do speciálního ocelového pouzdra, jež je navíc chráněno nerezovým pláštěm, trvá přibližně jeden rok. Z kabelů se poté navíjejí supravodivé cívky.  Kupříkladu cívky toroidálního pole jsou nasunuty na prstencové vakuové komoře tokamaku ITER. Ta má po dobu osmi minut udržet plazma na teplotě přesahující 150 milionů stupňů Celsia.

Výroba supravodičů v Ruské federaci

Výroba supravodičů byla v bývalém Sovětském svazu koncentrována už od sedmdesátých let minulého století na území Kazachstánu. Vzhledem k politické a hospodářské krizi v devadesátých letech však poptávka po těchto vzácných a drahých produktech výrazně klesla. Jedinečnou znalost tohoto výrobního odvětví a řadu cenných zkušeností se podařilo zachovat a postupně inovovat především díky Bočvarově výzkumnému institutu neorganických materiálů v Moskvě (VNIINM Akademika Bočvara). Tento institut (rovněž součástí skupiny TVEL) vyvíjí technologie pro zhotovení supravodivých materiálů pro projekt ITER, jakož i materiálů a paliva pro jaderné elektrárny.

„Rozvinuté technologie ústavu VNIINM jsou chráněny 18 patenty. Navrženo a vyrobeno bylo více než 120 položek základního technologického zařízení. Naše znalosti potřebné k rozvoji komplexních návrhů supravodivých prvků pro projekt ITER potvrdilo vítězství v soutěži, jíž se účastnilo 17 výrobců z celého světa,“ říká V. V. Rožděstvěnskij, senior viceprezident společnosti TVEL. Supravodiče vyvinuté TVEL úspěšně prošly testy výkonnosti jako součásti nosných prvků a supravodivé vložky na mezinárodních experimentálních stendech ve Švýcarsku, Německu a Japonsku, což potvrzuje světovou úroveň ruského vývoje. 

Moderní a konkurenceschopná výroba v ČMZ umožňuje produkovat nejen supravodiče pro ITER , ale také širokou škálu těchto materiálů pro další průmyslová řešení, včetně oblasti fyziky vysokých energií (magnetická rezonance), medicíny (magnetické systémy tomografů), dopravy (vlaky využívající magnetické levitace), těžby (oddělovače a elektromagnetické míchání tavenin), letectví či kosmonautiky.

Co je to ITER?

ITER je mezinárodní termonukleární experimentální reaktor. Jde o dosud největší mezinárodní projekt v oblasti výzkumu a technologií, jehož cílem je do roku 2020 zprovoznit v lokalitě Cadarache ve Francii největší tokamak na světě a demonstrovat na něm způsobilost jaderné fúze pro civilní využití. Společně jej staví sedm partnerů: Ruská federace, Evropská unie, USA, Jižní Korea, Čína, Indie a Japonsko. Z 50 % projekt financuje EU, ostatní státy se podílejí přibližně 10 %. Jaderná fúze je proces, při kterém dochází ke sloučení lehkých atomových jader a zároveň k uvolnění energie. Fúzní reaktor tedy vydá více energie, než spotřebuje. Zároveň nedochází k tvorbě radioaktivních odpadů.

TVEL - palivová společnost koncernu ROSATOM patří do vertikálně integrované struktury ruského jaderného průmyslu. Společnost TVEL sdružuje výrobní a vědecká aktiva ve vztahu k výrobě paliva, procesu konverze a obohacení paliva, a též podniky na výrobu plynových centrifug a zařízení k nim. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých reaktorů (šest komerčních, dva výzkumné a jeden univerzitní) pracují v současné době na ruské palivo. První smlouva na dodávku jaderného paliva byla provedena před více než čtvrt stoletím.

 

Mediální partneři rubriky Technologie, materiály:

    

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články

Diskuse

TVEL v letošním roce dodá 50 tun supravodivých vláken pro ITER

Názor
Tady na tomto příkladu je jasně vidět, jak daleko ve vývoji Rusko je. Už nikdo nemůže tvrdit, že vyspělý je jenom západní svět a Rusové umí pouze "kovářskou prác...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 17.12.2013 17:55vstup do diskuse >>

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...