Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Tvel neplánuje v Česku vznik závodu pro výrobu jaderného paliva

Tvel neplánuje v Česku vznik závodu pro výrobu jaderného paliva

Publikováno: 16.9.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné palivo

Ruská společnost Tvel, která dodává jaderné palivo pro české elektrárny Temelín a Dukovany, v současnosti neplánuje výstavbu závodu pro výrobu jaderného paliva v Česku. Viceprezident Tvelu Vasilij Konstantinov v rozhovoru s ČTK na okraj zasedání Světového jaderného sdružení v Londýně řekl, že český trh není dost velký pro vytvoření podobného zařízení.

Klíčová slova: Tvel, jaderné palivo, ČTK

"Nemyslím, že je dobrý nápad vybudovat závod na výrobu jaderného paliva jen kvůli tomu, aby byl postaven. Vnímáme to tak, že to musí být obchodní projekt, který bude efektivní a návratný," řekl Konstantinov.

Připomněl, že Tvel v současnosti buduje závod na zpracování jaderného paliva na Ukrajině ve spolupráci s tamní vládou a že by tento podnik měl od roku 2015 zásobovat všechny ukrajinské jaderné elektrárny. "Jenže tam je 15 reaktorů ruského typu. Naproti tomu v Česku je nyní jen šest reaktorů," řekl. "Neříkám, že to je málo pro výrobu elektřiny, protože pokrývají velkou část produkce v Česku. Ale je třeba, aby existoval určitý minimální počet reaktorů, pravděpodobně ne méně než deset, aby bylo možné efektivně takový závod využívat," dodal.

Konstantinov ale vidí v Česku perspektivy v rozvoji firmy Alvel, na jejímž založení se v roce 2011 dohodli zástupci Tvelu s českou firmou Alta. Česko-ruský podnik Alvel funguje od roku 2012 a nyní se převážně zabývá výzkumem efektivnějšího využívání paliva v Temelíně a v Dukovanech. "Chceme rozvinout jejich kapacitu, aby mohli provádět výzkum a vývoj i pro další reaktory ruského typu, například na Slovensku nebo v Maďarsku," řekl Konstantinov. "Samozřejmě to ale neznamená, že by Tvel nepokračoval ve svém vlastním výzkumu a vývoji jaderného paliva, je to vyvážené," podotkl.

Tvel zajišťuje palivo pro Dukovany od spuštění jejich prvního bloku v roce 1985. Podle Konstantinova uzavřela ruská firma nedávno dohodu s českou energetickou společností ČEZ, že bude čtyři jaderné bloky v Dukovanech zásobovat až do konce jejich životnosti. V Temelíně se původně využívalo palivo od americko-japonské společnosti Westinghouse, v roce 2011 ale elektrárna plně přešla na palivo od Tvelu. Současný kontrakt na dodávky paliva Tvelu pro dva reaktory v Temelíně platí do roku 2020.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (76x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (44x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...